Umrl prehranski guru Michel Montignac

(Foto: Diana Anđelić)

Michel Montignac, strokovnjak za prehrano, oče priljubljene Montignacove diete in avtor mnogih knjig o hujšanju, je prejšnji teden umrl na kliniki v svojem domačem mestu Annemasse v Franciji v 66. letu, so sporočile tamkajšnje oblasti, pri čemer natančnega vzroka smrti še niso razkrili.

Strokovnjaka za uravnoteženo prehrano zelo dobro poznajo tudi tisoči Slovencev. Na naših policah so tri njegove knjige: Jem, torej hujšam, Montignacovi recepti in jedilniki ter Montignacova metoda v teoriji in praksi. Vse tri so uspešnice.

Francoz je bil kot otrok precej debelušen in ravno v tem naj bi tičal razlog, zakaj se je odločil temeljito raziskovati pomen uravnotežene prehrane. Za prehrano se je začel zanimati že v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil kot farmacevt zaposlen v farmacevtski industriji, predvsem zato, da bi rešil svoje težave s čezmerno težo.

Potem ko je sam preizkusil metodo ločevanja uživanja slabih ogljikovih hidratov in maščob ter tako v štirih mesecih shujšal okoli 15 kilogramov, ki jih nikoli ni dobil nazaj, je leta 1986 napisal svojo prvo knjigo, namenjeno poslovnim ljudem, ki pogosto obedujejo v restavracijah, oziroma knjigo o tem, kako hujšati in jesti zunaj, ki je v Franciji takoj postala uspešnica, prodali pa so jo v pol milijona izvodih.  Leto pozneje je objavil svojo najbolj znano knjigo Jem, torej hujšam, namenjeno širši javnosti, ki so jo v 40 državah prodali v 16 milijonih izvodih, zaradi česar je postala mednarodna uspešnica.

Michel Montignac je v osemdesetih letih povzročil pravo revolucijo na področju prehrane in hujšanja, ko je razložil, da za zdravo težo ni pomembno, koliko kalorij vnesemo v telo, niti količina telesne aktivnosti. Njegov režim prehrane temelji na preprostem pravilu: v istem obroku ni dovoljeno mešati ogljikovih hidratov in lipidov, prvič pa je tudi razložil, kako lahko glikemični indeks hrane pomaga pri hujšanju in vzdrževanju vitke linije. Montignacove diete so priljubljene, saj niso omejevalne in dopuščajo tudi možnost, da se tisti, ki hujša, včasih pregreši s sladico ali kozarcem vina.


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki