Organizacija dela v UKCL po 1. septembru 2010

  • UR
  • torek, 24. avgust 2010
(Foto: Grega Žunič)

UKCL že pripravil urnik razporeditev del

Če bo stopil v veljavo umik soglasij zdravnikov za delo preko rednega delovnega časa, bo UKCL zagotovil 24-urno zdravstveno varstvo in izpolnil program dela, vodstvo UKCL pa si želi, da bi prevladal razum na obeh pogajalskih straneh in da se črni scenarij ne bi uresničil.

Kot je na tiskovni konferenci, ki je potekala 24. 8., poudarila prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKCL, še vedno upajo, da bo na pogajalskih straneh prišlo do sporazuma, a da so v UKCL na situacijo v nasprotnem primeru dobro pripravljeni. »Vsi predstojniki kliničnih oddelkov so naredili natančne razporede del. Organizacija dela je odvisna od trajanja preklica soglasij: če bo preklic trajal dlje časa, bo to za UKCL zagotovo pomenilo odpovedovanje elektivnih pregledov in posameznih ambulant, a ne enakomerno po celotnem UKCL,« je dejala strokovna direktorica UKCL.

V prvih dneh septembra težav v UKCL ne pričakujejo, če bo preklic trajal dlje časa, pa bodo predstojniki  pravočasno obvestili paciente o morebitnih odpovedih oziroma prestavitvi elektivnih posegov. 

Brez neželenih posledic ne bo šlo

»V UKCL bomo naredili vse, da bi bil učinek umika soglasij zdravnikov za paciente minimalen, pri čemer se zavedamo svoje odgovornosti. Hhkrati pa vemo tudi, da popolnoma brez neželenih posledic za paciente ne bo šlo,« je dejal mag. Simon Vrhunec, generalni direktor UKCL. Generalni direktor je posebej izpostavil, da bo prihajalo do problemov na področjih, kjer primanjkuje zdravnikov  in da bi lahko problemi nastali predvsem, če bodo preostale bolnišnice po Sloveniji izpolnile svojo napoved pošiljanja pacientov v večje bolnišnice. »Bojimo se dodatnega pritiska iz drugih regij. Če se bo pritisk, ki že zdaj ni majhen, še povečal, bo to zagotovo pomenilo podaljšanje čakalnih dob,« je še poudaril.

Zdravstvena nega – težav ne pričakujejo

V UKCL na področju zdravstvene nege večjih težav ne pričakujejo, saj do preklica soglasij pri medicinskih sestrah ni prišlo, so pa preklicali soglasje določeni radiološki inženirji. »Ker smo del zdravniškega tima, se bomo prilagodili organizaciji dela,« je svoje videnje napovedala glavna medicinska sestra UKCL, Erna Kos Grabnar.  

Urnik razporeditve dela na ministrstvu za zdravje

V UKCL so se sicer na umik soglasij zdravnikov poletnih mesecih temeljito pripravljali, v preteklem tednu pa so urnike razporeditev poslali tudi na Ministrstvo za zdravje RS. Generalni direktor je na novinarski konferenci poudaril še, da si vodstvo UKCL nikakor ni želelo, da bi do umika sploh prišlo, ves čas pa je vodstvo tudi poudarjalo, da poseganje v plače ne prinese pričakovanih učinkov, ampak je bolj smotrno bolj učinkovito organiziranje dela. Na tem področju so bili od januarja letos v UKCL že doseženi vidni rezultati.

 

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki