Človek počasi zmaguje nad rakom

  • T.ko
  • četrtek, 02. september 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Možnost, da bo človek, ki zboli za rakom, preživel to hudo bolezen, je dandanes dvakrat večja kot pred štiridesetimi leti. Možnost, da bodo preživeli, je dvakrat večja pri bolnikih z rakom črevesja, dojke in jajčnikov. To pomeni, da se rak spreminja iz bolezni, za katero so ljudje umirali, v bolezen, s katero je mogoče živeti.

Analiza britanskega Centra za raziskave raka je pokazala, da je deset let življenja po diagnozi čas, ki ga pacienti lahko realno pričakujejo, namesto da bi o tem samo sanjali. V primerjavi z obdobjem izpred štiridesetih let se je število žensk z rakom dojke, ki živijo najmanj deset let po diagnozi, povečalo s 40 na 70 odstotkov. Ti rezultati so spodbuda za vse, ki se borijo proti tej hudi bolezni.

Velik napredek je opazen tudi pri raku črevesja, saj se je možnost preživetja deset let po diagnozi povečala z 22 na 50 odstotkov. Opazen je tudi premik v zdravljenju, saj zdaj zdravniki bolje vedo, katero zdravilo se bo obneslo pri posameznem bolniku. Kljub temu obstajajo vrste raka, pri katerih je napredek le neznaten. Le malo bolnikov namreč lahko preživi raka pljuč, saj ga je predvsem težko odkriti.

Po mnenju znanstvenikov lahko v bližnji prihodnosti večji napredek kot pri zdravljenju pričakujemo na področju preprečevanja raka.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki