Vabljeni na Veliki vegetarijanski piknik

  • UR
  • petek, 20. avgust 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice bo v soboto 28. avgusta 2010 med 10.00 in 19.00 uro v Rekreacijskem centru Mostec v Ljubljani, organiziralo Veliki vegetarijanski piknik.

Vedno več je ljudi, ki želijo poskusiti vegetarijanski golaž, vegetarijanski burger, vegetarijanske jedi na žaru in podobno, torej jedi, ki so prav tako zelo okusne, zdrave, predvsem pa niso uničujoče za živali, naravo in ljudi.

Piknik bo potekal pod geslom: Skupaj gradimo ljudem, živalim in naravi prijazno Slovenijo.

Eden od ciljev piknika je tudi prispevek k zmanjšanju toplogrednih plinov, saj je znano, da množična reja živali in s tem uživanje mesa povzroča največje okoljske težave in več toplogrednih plinov kot celoten svetovni promet (poročilo FAO, november 2006).

S 13. majem je belgijsko mesto Gent, eno od 370 evropskih mest, katerih cilji v boju proti izpustom toplogrednih plinov presegajo cilje Evropske unije, postalo prvo mesto na svetu, ki je uradno razglasilo en brezmesni dan v tednu. Pripravljenost  slediti zgledu Genta so pokazala tudi že druga belgijska mesta. Tudi švedska vlada je sprevidela, da si varstvo podnebja in uživanje mesa nasprotujeta. Svoje načrte na tem področju je predložila EU in upa, da bodo njenemu predlogu sledile tudi druge države članice in podprle podnebju prijazno, rastlinsko prehrano. Letos so vegetarijanski ponedeljek razglasili še v Zagrebu.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki