Pozorno pri izpadanju las

  • T.ko
  • torek, 01. april 2014
(Foto: Dreamstime)

Čeprav smo vsi občutljivi na izpadanje las, strokovnjaki trdijo, da nas od 50 do 80 in celo do 100 izpadlih lase dnevno sploh ne bi smelo skrbeti. Lasje se naravno obnavljajo, stari izpadajo in dajejo prostor novim, kar je še posebej očitno jeseni in spomladi. Toda če nam izpade več kot 100 las dnevno je zadosten razlog za zaskrbljenost in iskanje vzrokov, ki so pripeljali do prekomernega izpadanja.

Razlogi za to so številni. Med najpogostejšimi so motnje hormonskega ravnovesja, ki lahko nastanejo kot posledica specifičnih življenjskih faz, kot so po porodu, v meni, v starejšem življenjskem obdobju, posledica prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet ali drastičnih dietah kot tudi psihični pritisk, ki jih čutimo zaradi stresa in krize v poslovnem in zasebnem življenju.

Prekomerno izpadanje las lahko kaže tudi na različne bolezni, kot na primer bolezen ščitnice, jeter, ledvic  ter motenj v delovanju imunskega sistema. Izpadanje las je mogoče tudi posledica pomanjkanja cinka in železa v organizmu, vnetnih procesov lase pa prekomerno izpadajo tudi pod vplivom določenih zdravil, denimo antibiotikov. Seveda drastično izpadanje las lahko povzroči tudi nepravilna nega in obravnavanje las. Na primer uporaba šampona, ki ni primeren za tip las, prepogosta uporaba sredstev za barvanje ali kodranje las, previsoke temperature med oblikovanjem pričeske in podobno.

Toda izpadanje las zaradi navedenih razlogov se navadno ustavi, potem ko v organizmu, bodisi naravno, bodisi po našem ali strokovnem posegu, ponovno vzpostavi ravnotežje. Toda če hudo izpadanje las, torej več kot 100 na dan, traja dlje kot štiri tedne, bi morali poiskati pomoč zdravnika, specialista dermatologa, ki bo ugotovil vzroke in priporočil ustrezno ukrepanje.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki