Nam bodo lahko v prihodnosti vnovič zrasle okončine?

  • nedelja, 15. avgust 2010
(Foto: Dreamstime)

V različnih nezgodah vsako leto na tisoče ljudi izgubi prste, dlani ali celotne ude. Izgube okončin so doslej nadomeščali s protezami in s transplantacijami, v prihodnosti pa bo po najbrž drugače.

Zgodba se začne pri dvoživki, imenovani mehiški salamander, ki je med vsemi živalmi nekaj posebnega: ima namreč izjemno sposobnost vnovične rasti okončin. Raziskovalci zato vneto preučujejo mehanizme regeneracije, ki bi jih lahko, tako vsaj upajo, v prihodnosti prenesli na ljudi. V reviji BioMed Central Biology so nedavno objavili raziskavo, ki je korak bliže odkritju skrivnosti regeneracije.

Znanstveniki so odkrili, da poseben celični protein omogoči celicam ob rani, da se specializirajo, tako da iz njih nastane tkivo, ki je potrebno za rast nove okončine. Ljudje imamo zelo omejene možnosti, da bi nam na mestu amputacije na novo zraslo tako kompleksno tkivo, kot je prst, kaj šele celotna okončina. Pri salamandru mesta amputacije ne preraste obrazgotinjeno tkivo, tako kot je običajno pri živalih, pač pa se tam nastanijo celice, ki sprožijo dediferenciacijski proces, tako da vsaka celica prevzame novo vlogo za obnovitev tkiv, kot so kosti, mišice, živci … Ta proces je odvisen od zapletene verige vzajemno povezanih biokemičnih signalov, pri kateri igrajo pomembno vlogo tudi omenjeni celični proteini, ki pa še niso povsem raziskani.


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki