Slovensko društvo za celiakijo vabi na druženje

(Foto: Jupiterimages)

S skupnimi močmi je lažje

Kdo so celiakaši? Kaj je sploh celiakija? To sta vprašanji, ki se verjetno zastavljata marsikateremu bralcu. Celiakija je kronična bolezen tankega črevesja, kar pomeni, da so ti bolniki preobčutljivi na gluten. To je beljakovina iz nekaterih žit – pšenice, ovsa, ječmena in rži. Bolniki morajo torej iz svoje prehrane za vse življenje črtati jedi in živilske izdelke, ki vsebujejo gluten ali pa jim je bil dodan v postopku proizvodnje. Edini znani način zdravljenja je namreč prav brezglutenska prehrana.

In kam se lahko obrnete za pomoč in informacije, če so tudi vam odkrili celiakijo? Zagotovo je prvi korak obisk pri dietetiku na kliniki, pozneje pa se lahko obrnete na Slovensko društvo za celiakijo, ki bolnikom v prvem obdobju življenja s to boleznijo ponuja najpomembnejše informacije o pravilni izbiri živilskih izdelkov.

Slovensko društvo za celiakijo je humanitarno društvo, ki deluje v javnem interesu in združuje obolele za celiakijo iz vse Slovenije. Društvo deluje po načelu podružnic. Te v svojih regijah skrbijo za različne dejavnosti, ki se jih z veseljem udeležujejo bolniki vseh starosti. Društvo ima približno 1500 članov, od tega jih je kar tretjina iz podružnice Ljubljana.

Poleg izobraževalnih vsebin, kamor spadajo predavanja zdravnikov, tečaji kuhanja ter peke kruha in peciva ter srečanja, namenjena samopomoči, za bolnike prirejamo tudi športna in družabna srečanja. Ta jim veliko pomenijo, saj se na enem mestu srečajo ljudje, ki jih pestijo enake zdravstvene težave, na njih pa se spoznavajo in izmenjujejo izkušnje.
S tem namenom društvo vsako leto priredi športne igre, na katerih se ekipe podružnic s svojimi člani pomerijo v različnih igrah in tekmujejo za prehodni pokal društva. Poleg tega se bolniki potegujejo za zlato kuhalnico: v ocenjevanje prinesejo doma pripravljeno brezglutensko sladico ali pecivo. Letos bodo 11. septembra potekale jubileje 15. športne igre, ki jih bo priredila podružnica Ljubljana. Več informacij na spletni strani drustva.


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki