V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • četrtek, 05. avgust 2010

Viva 201/avgust

V avgustovski Vivi preberite:

NAROČITE SE NA REVIJO

Intervju: Dorijan Marušič, dr. med., minister za zdravje

Idealnega  zdravstvenega  sistema ni, vendar nas to ne sme odvrniti od iskanja novih rešitev in nadgrajevanja obstoječega sistema. Če bi ostali vkopani v sistemskih rešitvah iz preteklosti, bi prej ali slej prišlo do zloma, poudarja minister za zdravje Dorijan Marušič. Pred nami so trdi časi, sredstva se zmanjšujejo, še opozarja in dodaja, da bo prav zato  izbiranje in uveljavljanje pravih prioritet trdo delo. »Srečevali se bomo tudi z nasprotovanji, toda moj osnovni namen je ustvariti sistem, ki bo kakovosten, varen in učinkovit ter dovolj stabilen tudi za zanamce.«


Biološka zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo

Diagnoza revmatoidni artritis, ankilozirajoči spondilitis ali psoriatični artritis je še nedolgo tega pomenila obsodbo na življenje, polno bolečine ter omejitev in je neizogibno vodila v invalidnost. Zdaj k sreči ni več tako, sploh če bolezen odkrijejo dovolj zgodaj in se bolnik odziva na zdravljenje. Revmatologi namreč vnetne sklepne bolezni zelo uspešno zdravijo z visokotehnološkimi biološkimi zdravili, ki zmanjšujejo vnetje, bolečine in strukturne spremembe na sklepih ter nasploh izboljšajo kakovost življenja, funkcijske zmogljivosti in delazmožnost. Ob robu Evropskega revmatološkega kongresa EULAR, ki je letos potekal v Rimu, smo se o novostih na področju zdravljenja teh bolezni, o novih bioloških zdravilih in o merilih za njihovo predpisovanje oziroma njihovi dostopnosti v Sloveniji pogovarjali s prim. doc. dr. Arturjem Pahorjem, dr. med., predstojnikom Oddelka za revmatologijo UKC Maribor.


Krvni rak – Zgodbe, ki jih piše bolezen

Med nami ne živi prav veliko ljudi, ki lahko o sebi mirno trdijo, da praznujejo tri rojstne dneve. Eden od takšnih je zagotovo Tomo Sotlar, gospod, ki je pred dvanajstimi leti zbolel za plazmocitomom, redko obliko krvnega raka, in ga z neverjetno voljo ter s pomočjo zdravnikov in svojcev drži na vajetih še zdaj.

Spolnost po porodu

Rojstvo otroka je za večino parov težko pričakovani dogodek, ki pa njihovo življenje tudi korenito spremeni. Zlasti naporno je obdobje takoj po porodu. Ta namreč na ženskem spolovilu navadno zapusti boleče – začasne, lahko pa tudi dolgotrajne – posledice, zaradi nosečnosti in poroda pa je spremenjen tudi njen hormonski ustroj. Manjše spolno poželenje je posledica naravnih zakonitosti, ki poskrbijo, da se novopečena mati popolnoma posveti novorojenčku. Partnerja se morata zavedati: spolni odnosi prve mesece po porodu ne bodo briljantni. Na to bodita pripravljena, predvsem pa – potrpežljiva.

Najbolj vroče na slovenskih spletnih straneh

Seks in vse, kar je z njim povezano, je tema, o kateri, roko na srce, najraje govorimo. To velja tudi za spletne monologe in dialoge: na blogih, forumih, v klepetalnicah itn. Seks "prodaja" ideje, domišljijo, razmišljanja, sproža prepire in kuje zveze: partnerske ali samo začasne. Sprehodili smo se po slovenski spletni sceni, se potuhnjeno vključili v nekatere vroče razprave in ugotovili … hja, pravzaprav nič novega. Da je seks pač "in". Ali, v nogometnem duhu in poenostavljeno: kdor ne seksa, ni Sloven'c. Katere teme torej najbolj burijo našo domišljijo, katere odpirajo največ vprašanj in kje se krešejo mnenja?

Naravna lepota znova osvaja Hollywood

Neverjetno, vendar resnično. Zdi se, da "plastik fantastik" kljub vsemu počasi odhaja v ropotarnico zgodovine. Celo v Hollywoodu, najbolj nečimrnem mestu na svetu, se začenja uveljavljati nov trend, in sicer naravni videz. Vse več zvezdnic namreč od svojih plastičnih kirurgov zahteva, naj jim silikonske vsadke – odstranijo.

Intervju: Tony Samara, šaman

Po odgovore na nekaj osnovnih vprašanj o šamanizmu smo se obrnili na Tonyja Samaro, šamana, ki to starodavno pot duhovnega razvoja in zdravljenja širi po vsem svetu, tudi v Sloveniji.  Po več letih življenja v zenovskem samostanu, kamor je prišel pri rosnih štirinajstih letih, se je podal v džungle Južne Amerike, v Amazonijo in v Ande, kjer ga je skupnost šamanov posvetila v svete oblike zdravljenja teh starodavnih ljudstev. Po nekaj letih je zapustil Južno Ameriko, da bi to globoko modrost poučeval in jo širili po svetu. Tonyja Samaro obiskujejo raznovrstni ljudje z vseh koncev sveta, ki iščejo duhovno vodstvo ali pa samo izkušnjo bivanja v njegovi navzočnosti. Tony je ogledalo, ki kaže, kaj vse je možno in kako neskončni so človekovi potenciali.
Kot večina duhovnih učiteljev se tudi Tony Samara zavzema za praktično notranje delo in osvoboditev. Uči z osebnim zgledom in navodili: prek rastočega duhovnega zavedanja, ne pa umskega napora vodi iskalca k spoznanju blaženosti tukaj in zdaj.

Sveti majevski horoskop Tzolkin

Vse, kar obstaja na tem planetu in v širni galaksiji, je energija čiste Ljubezni in Svetlobe, ki se izraža v mnogoterih edinstvenih podobah in oblikah: kot ljudje, živali, rastline, kamni, reke, zrak, ogenj, hiše, planeti, denar, oblačila, hrana … Vse to in še več so vedeli že starodavni Maji, različne obraze te ene Energije, ki so jo poimenovali tudi ch'ulel ali k'ul, pa so prikazali v svetem zapisu Tzolkin, ki za vsakogar posebej razkriva, katera starodavna energija je in kaj je po majevskem horoskopu. Sveti majevski Tzolkin je veliko več kot običajen horoskop, saj je veličasten pripomoček za zavestno soustvarjanje in kreacijo, kot dnevni koledar (prikazuje dnevne spremembe energij), kot pripomoček za evolucijo zavesti (prikazuje dvajset stopenj zavesti, skozi katere vsak dan prehajamo prav vsi), pa tudi starodavni kompas ali horoskop, ki vsakomur razkriva, katera starodavna energija je, kaj je njegovo poslanstvo in kateri so veliki izzivi na poti do celosti

Čari hrane na žaru

Poletje je pravi čas za selitev kuhinje in jedilnice na prosto, v naravo. Med predajanjem sončnim žarkom in svežemu zraku je druženje s prijatelji ob dobri hrani pravi življenjski užitek. Obilje dobrot, ki jih pripravimo na žaru obeta pravo malo gurmansko pustolovščino, z Vivinimi nasveti pa boste poskrbeli, da bo hrana pa zdrava, varna in hitro pripravljena.

NAROČITE SE NA REVIJO

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki