Cimet za zdravje in bister um

  • T.ko
  • nedelja, 13. april 2014
Cimet je bogat vir mangana, vlaknin, železa in kalcija.
Cimet je bogat vir mangana, vlaknin, železa in kalcija. (Foto: Diana Anđelić)

Cimet je ena od najbolj priljubljenih začimb. Mnogi si mlečnega riža in peciva, kot je jabolčni zavitek, brez tega aromatičnega rjavkasto rdečkastega prahu ne morejo niti predstavljati. Koristen je celo žvečilni gumi z okusom po cimetu. Medtem ko ga v zahodnem svetu povezujemo s slaščicami in z napitki, ga v azijskih državah uporabljajo predvsem pri pripravi slanih jedi.

Študije kažejo, da že majhne količine te začimbe, ki jih redno uživamo s prehrano, pomagajo znižati raven slabega oziroma LDL-holesterola, sodeluje pa tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar je zlasti pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Manj znano je, da cimet pomaga pri glivičnih okužbah, pri katerih so običajna medicinska sredstva odpovedala. Strokovnjaki pravijo, da cimet po zaslugi svojega blago antikoagulacijskega delovanja tudi preprečuje strjevanje krvi.

Izsledki raziskave, ki so jo opravili v Köbenhavnu, so pokazali, da pacienti z artritisom po mesecu dni vsakodnevnega uživanja mešanice žličke cimeta in medu v jutranjih urah občutijo znatno blažje bolečine. Poleg tega cimet preprečuje razvoj bakterij, zaradi česar je naravni konzervans. Pomaga tudi pri krepitvi kognitivnih funkcij in spomina. Odličen je v boju z bakterijo E. coli v nepasteriziranih sadnih sokovih, kar je nadvse pomembno, saj živilska industrija pri konzerviranje hrane na veliko uporablja zdravju škodljive snovi.

Cimet je bogat vir mangana, vlaknin, železa in kalcija. V kozmetični industriji ga uporabljajo pri izdelavi parfumov, krem, mil in drugih izdelkov z osvežilnim vonjem po tej začimbi.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki