Kava in čaj – dobra za srce

  • T.ko
  • petek, 16. julij 2010
(Foto: Shutterstock)

Nova raziskava je pokazala, da zmerno uživanje čaja in kave zmanjša tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni. Nizozemski znanstveniki so preučevali 37.514 ljudi, starejših od trinajst let, zanimalo pa jih je, ali obstaja povezava med uživanjem čaja in kave ter tveganjem za nastanek srčnih bolezni in predčasno smrt. Ugotovili so, da je verjetnost za smrt zaradi srčnih bolezni pri ljudeh, ki popijejo od tri do šest skodelic čaja na dan, za 45 odstotkov manjša kot pri tistih, ki popijejo manj kot skodelici čaja na dan. Pri tistih, ki so popili več kot šest skodelic čaja na dan, so zaznali 36-odstotno zmanjšanje tveganje za razvoj katere od srčnih bolezni.

Pri ljubiteljih kave, ki popijejo od dve do štiri skodelice kave na dan, je tovrstno tveganje za 20 odstotkov manjše kot pri tistih, ki popijejo manj kot dve ali več kot štiri skodelice kave na dan. Na tveganje za nastanek možganske kapi pa ni vplivalo ne uživanje kave in ne čaja. Pitje kave in čaja je torej lahko koristno, saj ne povečuje tveganja za možgansko kap, niti za smrt iz kakega drugega razloga.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki