Nesmrtnost človeka – že čez dvajset let?

  • četrtek, 15. julij 2010
(Foto: Dreamstime)

Znanstvenik Ray Kurzweil trdi, da utegnemo ob pomoči nanotehnologije že čez dvajset let doseči nesmrtnost.
Ray Kurzweil, enainšestdesetletni ameriški znanstvenik futurist, ki je že večkrat predvidel razvoj novih tehnoloških dosežkov, pravi, da se človekovo razumevanje genetike in računalniške tehnologije razvija z neverjetno hitrostjo.

Prepričan je, da bo taka hitrost razvoja znanosti, zlasti nanotehnologije, znanstvenikom omogočila, da bodo lahko že čez dvajset let ustvarili zamenjave za večino vitalnih organov. Ker njegove trditve zvenijo neverjetno, Kurzweil dodaja, da že zdaj obstaja umetna slinavka, na voljo so tudi živčni vsadki, ki jih vgrajujejo v poškodovane dele možganov.

" Čez dvajset let utegnejo znanstveniki reprogramirati človeško telo tako, da bodo najprej ustavili, nato pa obrnili proces staranja. Tako bi nam nanotehnologija omogočila večno življenje,“ trdi Kurzweil. "Naposled bodo mikroskopski roboti ali nanoroboti zamenjali krvničke in krvne ploščice ter opravljali njihovo funkcijo tisočkrat učinkoviteje. Po zaslugi tega bodo lahko ljudje hitro tekli petnajst minut, ne da bi se zadihali, ali pa se cele ure potapljali brez kisika. Kdor bo dobil srčni napad, bo – če še ne bo imel bioničnega srca – odšel samo na preprost poseg, saj ga bodo nanoroboti ohranjali pri življenju," pravi Kurzweil. Po tej viziji bo nanotehnologija tako zelo razširila umske zmogljivosti ljudi, da bodo lahko v nekaj minutah napisali cele knjige – ali pa se bodo možgani preprosto premaknili v virtualno resničnost in tako pobegnili stvarnosti. "Lahko se veselimo prihodnosti, v kateri bodo ljudje kiborgi z umetnimi organi," je sklenil Kurzweil.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki