V novi tiskani Vivi

  • petek, 02. julij 2010

Viva 200/julij

V julijski Vivi preberite:

Jacque Fresco, futurist, izumitelj in oblikovalec: Vsi lahko živimo v blaginji

Si lahko predstavljate svet, v katerem ne bi bilo vojn, revščine in lakote, marveč blaginja za vse? Tak načrt alternativnega razvoja človeške civilizacije, ki temelji na skrbi za človeka in okolje, je projekt Venus. Za to je potreben nov družbeni sistem, drugačen od vseh, ki so kdaj obstajali. Izhajal bi iz znanosti in tehnologije ter vodil v miroljubno in trajnostno globalno civilizacijo, v kateri bi ljudje lahko živeli dlje, bolj zdravo in polno. Merilo za uspeh bi bilo izpolnjevanje lastnih stremljenj, ne pa pridobivanje bogastva, lastnine ali moči. Štiriindevetdesetletni Jacque Fresco, oče tega projekta, futurist, izumitelj in oblikovalec, je junija to svojo drzno idejo v okviru svetovne turneje predstavil tudi v Sloveniji. S svojo vizijo preizprašuje, kaj pomeni biti človek in del civilizacije, ter nas sili v razmislek o vrednotah, na katerih temelji zdajšnja družba.

Odnos med starši in odraslimi otroki –  rezanje vezi

Glavna naloga vseh staršev je pripraviti otroka na življenje. Zato ga, vse dokler se ne osamosvoji, učimo znanj in spretnosti, ki so potrebni, da postanejo neodvisen, odrasel član družbe. Lepega dne otrok dejansko odraste, pa če ste na to pripravljeni ali ne. Sprejemati začne odločitve, stopa v odnose in si ustvari življenje, ločeno od staršev.
Za mame in očete se starševstvo potem, ko otrok odraste, ne konča, pač pa se le prilagodi nižji stopnji avtoritete in nadzora. Ko otroku predamo ključ prihodnosti in mu odpremo vrata vanjo, ga lahko le še (od strani in čimbolj neopazno!) opazujemo ter občasno – res občasno! – pomagamo, svetujemo in komentiramo. Iz svoje kože pač ne bomo mogli prav zlahka.


Ali je strah pred klimatsko napravo v avtomobilu upravičen?

V vročih dneh se pogosto sprašujemo, ali je strah pred klimatskimi napravami upravičen ali ne. V zadnjem času je to skrb okrepilo elektronsko sporočilo, ki kroži po spletu in svari pred nevarnostjo strupenega benzena, ki naj bi mu bili izpostavljeni v avtomobilu, v katerem vključimo klimo, še preden smo ga temeljito prezračili.
Omenjeno e-sporočilo navaja, da naj bi se iz armaturne plošče, sedežev in prezračevalnih sistemov pri visokih temperaturah izločal benzen – močan strup, ki povzroča raka in anemijo, zastruplja kosti, zmanjšuje število belih krvničk, dolgotrajna izpostavljenost tej spojini pa naj bi povzročala levkemijo in celo splav. Za vas smo preverili, ali ta resna opozorila držijo.

Zdravljenje raka: Nove terapije

Vse večje znanje in razumevanje raka in njegovih kompleksnih bioloških značilnosti nas je pripeljalo do vse boljših in natančnejših zdravil, ki ciljajo na povsem določene tarče v različnih vrstah rakov. To kažejo novi in novi izsledki številnih raziskav, nekaterih še sredi poti, a z dobrimi končnimi obeti, drugih že zaključenih. Vse te raziskave so dokaz, da se investicije v raziskave splačajo v vseh pogledih. Razvijamo bolj individualizirane pristope k zdravljenju vsakega posameznega bolnika, ne glede na njegovo starost in vrsto raka, ki ga ima. Učimo se, kako lahko obstoječe terapije uporabljamo še bolj učinkovito in iščemo nove poti, s katerimi pomagamo bolnikom živeti čim dlje in čim bolj kakovostno.

Vnetje trebušne slinavke

Trebušna slinavka. Majhna žleza za želodcem za večino med nami ni ravno vsakdanji predmet pogovora in precejšen delež ljudi zanjo niti dobro ne ve, zato tudi ni tako znano, kako zelo pomembna je in kakšno vlogo ima pri uravnavanju prebave. Nanjo se spomnimo le, kadar zboli. Bolezen, ki je v najtesnejši povezavi s trebušno slinavko in je v silovitem porastu, je sladkorna bolezen. Ta žleza pa se lahko tudi vname in tedaj pravimo, da je človek zbolel za pankreatitisom.

Glivice

Majhne, očem nevidne, vendar prav nič manj nadležne. Rade imajo toplo, vlažno okolje, zato se dobro počutijo na telesu, predvsem na prstih nog in rok, nič hudega pa jim ni niti na lasišču in v nožnici. Ljudje s čezmerno telesno težo so še bolj nagnjeni k tej nadlogi, saj imajo več kožnih gub. Govorimo seveda o glivicah, mikroorganizmih, ki zaradi svoje trdoživosti grenijo življenje prenekateremu človeku. Čeprav se praviloma naselijo v vrhnji plasti kože, jih ni prav nič preprosto spoditi s telesa.

Alenka Godec – spomini na uspešno hujšanje

"Preprosto se ne smemo pretirano obremenjevati s kilogrami, spodbuda naj bosta dobro počutje in zdravje. Če kilogrami že ogrožajo naše zdravje, se je treba odzvati in ne čakati predolgo. Dva, trije kilogrami preveč pa naj nas nikoli ne obremenjujejo, jemljimo jih kot del sebe," pravi priljubljena pevka Alenka Godec in prva ambasadorka zdravega hujšanja.

Poletna nega telesa

Poleti naša koža potrebuje nežno nego z vlago, lipidi, proteini in antioksidanti, ki jo ščitijo in ohranjajo njeno naravno zaščitno plast. Preberite, kako lahko v poletnih dneh naša koža zasije v naravni lepoti. 

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki