Svingerji v večji nevarnosti kot prostitutke

  • NP
  • torek, 29. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Znanstveniki so se odločili preučevati tudi svingerje – pare, ki redno menjavajo spolne partnerje, navadno na organiziranih srečanjih. Ugotovili so, da je njihovo tveganje, da se bodo nalezli spolno prenosljive bolezni, večje kot pri prostitutkah.

Raziskava, objavljena v British Medical Journal, je pokazala, da so še posebno ranljiva skupina starejši svingerji, torej tisti, stari nad 45 let, saj so bolj prikriti kot homoseksualci ali prostitutke, zato jim zdravstvene ustanove težje posredujejo informacije o zdravi spolnosti in jih vabijo k testiranju na spolno prenosljive bolezni. Populacija svingerjev, ki jih je po nekaterih ocenah kar nekaj milijonov, zato utegne biti most za prenašanje spolno prenosljivih bolezni. Danska študija, ki je spremljala paciente, ki so med letoma 2007 in 2008 poiskali pomoč na treh nizozemskih klinikah za spolno prenosljive bolezni, je pokazala, da je eden od desetih pacientov svinger, povprečno star 43 let. Med običajno populacijo so klamidijo in gonorejo ugotovili pri 10 odstotkih, med homoseksualci pri 14 odstotkih, med prostitutkami pri 5 odstotkih, med svingerji pa pri 10,4 odstotka. Deset odstotkov starejših svingerjev je imelo klamidijo, pet odstotkov pa jih je bilo okuženih z gonorejo.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki