Zakaj smo priča vse večjemu pojavu alergij?

  • NP
  • nedelja, 27. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

V zadnjih 30 letih je vedno več ljudi, ki ima eno od oblik alergije. Ocenjujejo, da so se v razvitih državah so različne oblike alergij povečale med 10 in 30 odstotki. Zdravnik z medicinske univerze v Montrealu, Guy Delespesse, je prepričan, da gre vzrok iskati vse večji čistoči. Na pojav alergij vplivajo genski dejavniki, kvaliteta zraka, rafinirana hrana, stres, tobak …

A francoskega zdravnika skrbi predvsem to, da smo vse manj izpostavljeni bacilom. Dr. Delespesse, ki je tudi direktor laboratorija za raziskavo alergij, je ugotovil, da obstaja povezava ravnijo higiene in pojavom alergij ter avtoimunskih bolezni: otrok, ki živi v bolj sterilnem okolju, ima večje tveganje, da se bo pri njemu razvila alergija ali v nadaljevanju svojega življenja tudi druge težave, povezane z delovanjem imunskega sistema. Raziskovalci so namreč prepričani, da na milijone bakterij in virusov, ki vstopa v naše telo skupaj z umazanijo z okolja, pomaga graditi zdrav imunski sistem.

Če vse te klice iz svojega okolja odstranimo, preprečimo, da bi se naš imunski sistem naučil odzivati na neznane snovi. Bakterije v našem prebavnem sistemu so ključne za razgradnjo hrane, služijo pa tudi za to, da izobražujejo naš imunski sistem, kako naj se odziva na nenavadne snovi. To pa je osnova za razvoj otroškega imunskega sistema. Čeprav se s čistočo lahko izognemo morebitnim škodljivim bakterijam, se izognemo tudi mikroorganizmom, ki so za razvoj imunskega sistema pomembni. Zato današnja flora v prebavnem sistemu ni tako bogata in raznolika, kot je bila nekdaj. S tem ko otroci dajejo roke v usta, spodbujajo delovanje imunskega sistema in ga učijo tudi primernejšega delovanja, ugotavlja dr. Delespesse.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki