Ali je strah pred klimatsko napravo v avtomobilu upravičen?

  • T.ko
  • sobota, 26. junij 2010
(Foto: Dreamstime)

V vročih dneh se pogosto sprašujemo, ali je strah pred klimatskimi napravami upravičen ali ne. V zadnjem času je to skrb okrepilo elektronsko sporočilo, ki kroži po spletu in svari pred nevarnostjo strupenega benzena, ki naj bi mu bili izpostavljeni v avtomobilu, v katerem vključimo klimo, še preden smo ga temeljito prezračili.
Omenjeno e-sporočilo navaja, da naj bi se iz armaturne plošče, sedežev in prezračevalnih sistemov pri visokih temperaturah izločal benzen – močan strup, ki povzroča raka in anemijo, zastruplja kosti, zmanjšuje število belih krvničk, dolgotrajna izpostavljenost tej spojini pa naj bi povzročala levkemijo in celo splav. Za vas smo preverili, ali ta resna opozorila držijo.

Benzen je aromatični ogljikov hidrat, ki se sprošča med gorenjem naravnih izdelkov. To je sestavina derivatov iz oglja in nafte, zato je benzen najti v bencinu in drugih gorivih. Benzen uporabljajo tudi pri izdelovanju plastike, detergentov, pesticidov in številnih kemikalij.

V omenjenem sporočilu je torej vendarle nekaj malega resnice. Nizke ravni benzena so dejansko prisotne v zraku avtomobila. Dobra novica je, da to velja izključno za povsem nove avtomobile, iz katerih benzen izpuhti po približno šestih mesecih. Benzen torej ni problematičen pri avtomobilih, pri katerih je od proizvodnje minilo več kot šest mesecev. Slaba novica je, da je večje koncentracije benzena najti v zraku zunaj avtomobila. Ker ga vsebuje bencin, se benzen skozi avtomobilski izpušni sistem sprošča v zrak. Za določanje ravni benzena v bencinu je najodločilnejša njegova raven v izpušnih plinih. Kancerogene kemikalije, torej tudi benzen, lahko onesnažijo vaš avtomobil prek izpušnih plinov vozila pred vami. Benzen prihaja v zunanji zrak tudi iz bencinskih črpalk, tovarn in tobačnega dima. Zato velja še enkrat pretehtati priporočilo iz omenjenega sporočila, češ da je treba avtomobil prezračiti, saj utegnete v tem primeru spustiti v vozilo še bolj onesnažen zrak od tistega v njegovi notranjosti.

Ponujamo vam še dva uporabna nasveta za varno in učinkovito uporabo klimatske naprave v avtomobilu:
  • Preden speljete ali tik po tem, za minuto ali dve odprite stranska stekla, saj boste tako najhitreje spravili vroč zrak iz potniške kabine. Nato vsa stekla zaprite in klimatsko napravo nastavite na zaprt krog delovanja, pri katerem bo zrak krožil le znotraj kabine, zato se bo najhitreje ohladil.
  • Ne nastavite prenizke temperature. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne presega 7 ⁰C – tako boste preprečili prehlad ter otrdelost vratu in mišic, obenem pa zmanjšali obremenitve organizma zaradi prevelikih temperaturnih razlik. Ob pravilni uporabi klimatska naprava v avtomobilu ne ponuja le ugodja, temveč omogoča tudi večjo zbranost voznika in s tem povečuje varnost v prometu.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki