DNK-testiranje na prenašanje zdravil

  • T.ko
  • torek, 22. junij 2010
(Foto: Diana Anđelić)

V razvitem svetu bolniki vse pogosteje prevzemajo dejavnejšo vlogo v procesu zdravljenja. V okviru tega se odločajo tudi za genetske teste. Ti zdravnikom pomagajo predvideti posameznikov odgovor na različna predpisana, samoplačniška ter zeliščna zdravila za zdravljenje pogostih psiholoških in srčnih obolenj, pa tudi raka, diabetesa ter kronične in akutne bolečine. Tovrstno genetsko testiranje je odslej na voljo tudi v Sloveniji, stane pa nekaj več kot 80 evrov.
Bolniki lahko testirajo svojo odzivnost na številna pogosto predpisana zdravila. Na osnovi izsledkov testiranja lahko zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje, kar prepreči farmakološki šok, zmanjša neželene učinke zdravil in posledično tudi stroške zdravljenja.

V razvitem svetu je smrt zaradi napačne rabe zdravil ter njihovih čezmernih odmerkov ali neželenih učinkov zelo pogosta, in sicer takoj za srčnimi obolenji, rakom in kapjo. Marsikaterega od teh zapletov gre pripisati tudi različni občutljivosti posameznikov na priporočeni odmerek zdravila. Poleg dejavnikov, kot so spol, starost, delovanje jeter, telesna teža in splošno zdravje, je za določanje bolnikovega odziva na zdravilo nadvse pomemben tudi genetski dejavnik. Zdravila običajno testirajo na zdravih posameznikih, ki ne jemljejo nobenih drugih zdravil, ki bi utegnila vplivati na raziskavo, zato "pravilni" odmerek najpogosteje temelji na opazovanju in izračunu povprečnega vpliva na zdravo osebo. Težave lahko nastopijo pri ljudeh, ki jemljejo še druga zdravila, povrhu pa imajo druge zdravstvene težave. Personalizirani odmerek zdravila za bolnika pomeni veliko učinkovitejše in predvsem varnejše zdravljenje njegove bolezni.Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki