Sredozemska prehrana za zdravo srce

  • T.ko
  • četrtek, 17. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Sredozemska prehrana je učinkovita zaščita pred srčnimi boleznimi, koristna pa je tudi za vse, ki so že zboleli, kaže nova grška študija. Dr. Kristina Krizohu in njena skupina so spremljali tisoč bolnikov, ki so preživeli infarkt in ki so v mirovanju ali pod obremenitvijo čutili hude bolečine v prsih.

Razvrstili so jih na lestvici od 0 do 55 glede na to, kolikšna je skladnost njihovega prehranjevanja s tradicije sredozemske prehrane, bogate s sadjem, z zelenjavo (stročnice, oreščki, rastlinska olja, predvsem olivno, nemastni mlečni izdelki, polnovredna žita) in z ribami.

V dveh letih po odpustu iz bolnišnice je skoraj polovica bolnikov doživela nove težave s srcem. Pri tistih, katerih prehrana je bila najbolj blizu sredozemski, je bilo tveganje za vnovični infarkt ali bolečine v prsih v prvem mescu po odhodu iz bolnišnice za 31 odstotkov manjše kot pri ljudeh, katerih prehrana je bila najbolj oddaljena od sredozemske. Tveganje, da bodo v naslednjem letu dni doživeli novo neprijetnost s srcem, je bilo manjše za polovico. Tveganje, da jih bodo težave doletele v obdobju dve leti po odpustu iz bolnišnice, pa je bilo za štirideset odstotkov manjše kot pri bolnikih, nenaklonjenih sredozemski prehrani.  Za vsako dodatno točko na lestvici se je tveganje za nastanek novih srčno-žilnih zapletov zmanjšalo za 12 odstotkov.

Poleg tega so pri bolnikih, ki so najbolj upoštevali sredozemski režim prehranjevanja, zaznali najmanjše tveganje, da srce ne bi črpalo krvi s polno zmogljivostjo ali da bi prišlo do škodljivih strukturnih sprememb v srčnem tkivu.
Izkazalo se je, da tveganje za vnovične težave s srcem najbolj zmanjšujejo solate in zelenjava nasploh, pa tudi oreščki.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki