Skrivnost je v konzervansih

  • T.ko
  • četrtek, 17. junij 2010
(Foto: Shutterstock)

Dolga leta so za srčno-žilne bolezni in rak debelega črevesa krivili rdeče meso, zdaj pa kaže, da ni pomembno samo to, katere vrste mesa uživamo, temveč tudi to, kako je meso konzervirano. Nova študija, ki so jo opravili na harvardski univerzi, kaže, da sta za nastanek srčno-žilnih bolezni (42 % večje tveganje) in sladkorne bolezni tipa 2 (19 % večje tveganje) kriva štirikrat večja količina soli in 50 odstotkov večja vsebnost nitratov v mesnih izdelkih, kot so klobase, narezki, hrenovke … Za zdravstveno tveganje torej niso krive samo nasičene maščobe živalskega izvora, temveč tudi način priprave in konzervansi. Nepredelano, "naravno" meso niso povezali s povečano pojavnostjo bolezni, mesni izdelki pa so lahko nevarni že, če jih zaužijemo 50 g na dan.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki