Spremenite pisavo in bodite okolju prijazni

  • NP
  • petek, 11. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Univerza v Wisconsinu je ugotovila, da je tip Arial pri tiskanju bolj potraten s črnilom kot Century Gothic. Če bi tip pisave vselej nastavili na Century Gothic, bi s tem letno prihranili 10 tisoč dolarjev, pravijo na univerzi, kjer na leto za tiskanje dokumentov porabijo 100 tisoč dolarjev. Pisavi Century Gothic na lestvici najmanj potratnih sledijo Times New Roman, Calibri, Verdana, Arial in Sans Serif. Razlike pa so ogromne. Century Gothic porabi 30 odstotkov manj črnila kot Arial. A prednost bi bila lahko le navidezna, saj je pisava Century Gothic širša od Ariel, zato bi številni dokumenti, ki bi jih v pisavi Ariel lahko natisnili na eni strani, v Century Gothic potrebovali dve strani, to pa pomeni večjo porabo papirja.

Pri prihranku energije in stroškov v pisarni je zato eden od ukrepov tudi zmanjšanje velikosti pisave, ki ga že uporablja podjetje HP. Da bi zmanjšali količino papirja, ki ga porabijo, so navodila za uporabo začeli tiskati na tanjšem papirju in z manjšimi črkami, poleg tega si prizadevajo za razpošiljanje navodil v elektronski obliki. Ti ukrepi so del nove politike podjetja, ki si prizadeva za okolju prijaznejšo uporabo papirja. Gre za zmanjšanje porabe papirja, recikliranje in uporabo papirja, izdelanega iz lesa gozdov, ki jih upravljajo trajnostno.

Z velikostjo pisave se ukvarja tudi Microsoft, novi nastavljeni pisavi Outlooka in Worda sta namesto Arial in Times New Roman postali Calibri in Cambria. Pisavi naj bi bili na zasloni videti lepše, zato naj bi bilo manj verjetno, da bi dokumente uporabnik sploh natisnil.

 

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki