Novi mikropulzni laser za zdravljenje bolezni mrežnice

  • UR
  • petek, 04. junij 2010
(Foto: Jupiterimages)

Na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so preko javnega razpisa kupili oftalmološki mikropulzni diodni laser ( subtreshold diode micropulse laser, SDM laser), ki predstavlja novost pri zdravljenju obolenj očesne mrežnice, predvsem za zmanjšanje makularnega edema, to je otekline v predelu rumene pege in s tem izboljšanja vida.

Prednost tega aparata je v tem, da seva rumeno lasersko svetlobo in da je laserski pulz razdeljen v serijo aktivnih in neaktivnih faz, torej aktivni, termični fazi sledi hladna faza. Tak laserski žarek ne poškoduje mrežnice, ne napravi laserskih brazgotin na mrežnici in tudi ne izpadov v vidnem polju po laserskem posegu.

SDM laser se uporablja predvsem za zdravljenje,  za zmanjšanje obsežnega makularnega edema pri diabetični retinopatiji, centralni horioretinopatiji, po okluziji centralne retinalne vene.

Laser lahko uporabljamo tudi kot običajni fotokoagulator za panretinalno fotokoagulacijo pri proliferativni diabetični retinopatiji, ali pa kot mikropulzni laser brez posledičnih izpadov v vidnem polju.

Oftalmološki mikropulzni diodni laserski aparat je zaenkrat edini v tem delu Evrope, to metodo zdravljenja uporabljajo nekaj let v ZDA in imajo dobre rezultate, primerljive z zdravljenjem z dragimi biološkimi zdravili.Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki