Hranilo, ključno za zdravo nosečnost

(Foto: Grega Žunič)

Za zdrav razvoj otroka

Folna kislina je izredno pomembna snov za sintezo gradnikov nukleinske kisline, torej dednega materiala, ki lahko celo popravi nekatere njegove napake. Zaradi nepogrešljive vloge pri rasti celic in njihovi delitvi je najpotrebnejša za razvoj ploda, torej še pred rojstvom. Folno kislino potrebujeta oba, tako bodoča mamica kot njen plod. Za zarodek je ključna do drugega meseca njegovega razvoja, ko zmanjšuje verjetnost za nastanek nepravilnosti v živčnem sistemu (možgani in hrbtenjača), ki se razvija iz tako imenovane nevralne cevi.

Če folne kisline primanjkuje, lahko pride do napak v razvoju nevralne cevi, kot je denimo spina bifida ali nezaprta hrbtenica. V Sloveniji do napake pri razvoju nevralne cevi pride pri 1 na 1400 rojstev. To pomeni, da je takšnih od 12 do 14 zarodkov na leto, kar nas uvršča v evropsko povprečje, je na tiskovni konferenci ob predstavitvi novega prehranskega dodatka folne kisline za nosečnice in doječe matere povedala ginekologinja prof. dr. Ksenija Geršak. Posledice pomanjkanja folne kisline so lahko še ponavljajoči se spontani splavi ter prirojene napake na srcu in sečilih pri otrocih.

Vsem tem posledicam se je mogoče izogniti z zagotavljanjem zadostne količine folne kisline. Optimalno količino folatov v telo vnašamo predvsem s hrano. Njihov bogat vir so zelenolistnata zelenjava, pšenični kalčki, mleko, jetra, jajca in kvas, ker pa se potrebe v nosečnosti povečajo, strokovnjaki v tem obdobju priporočajo jemanje dodatne folne kisline v obliki prehranskih dopolnil, seveda v dogovoru z ginekologom, opozarja Jolanda Prelec Lainščak, strokovnjakinja za zdravo prehrano.

Izsledki desetletne študije, opravljene v Sloveniji, kažejo, da je samo 30 odstotkov žensk, ki so splavile, ali pa je je pri njihovem plodu prišlo do napak v razvoju nevralne cevi, uživalo dovolj folne kisline, pravi prof. dr. Ksenija Geršak. Opozarja še, da jo številne ženske začnejo jemati šele tedaj, ko izvejo, da so noseče, takrat pa je lahko že prepozno.

Odslej je na voljo novo prehransko dopolnilo folne kisline v aktivni obliki, ki jo telo neposredno uporabi pri gradnji in popravljanju celic, saj v ciklus celičnih biokemičnih reakcij vstopa brez predhodnega presnavljanja v jetrih iz neaktivne oblike (kakršna je v hrani) v aktivno. Po priporočilih naj bi nosečnica zaužila 400 mikrogramov folne kisline na dan, kar zmanjša možnost omenjenih nepravilnosti za približno 70 odstotkov. Na voljo sta dve obliki prehranskega dopolnila. Prvega naj bi ženske začele jemati že tri mesece pred zanositvijo in do dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti, saj poleg folne kisline vsebuje še druge vitamine in jod, ki pomagajo vzdrževati optimalno presnovo pri materi in otroku.

Drugi prehranski dodatek – ta vsebuje še dodatek omega 3 maščobnih kislin (predvsem DHA) in druge vitamine, snovi, ki omogočajo ustrezno rast ter razvoj ploda in otroka – je priporočljivo jemati od četrtega meseca nosečnosti in v času dojenja.

Kljub vse večji seznanjenosti žensk o pomenu jemanja dodatne folne kisline med nosečnostjo je glede tega, kako in kdaj jemati to pomembno snov. Prof. Geršak je opozorila, da raziskav kažejo, da število motenj, ki jih povzroča pomanjkanje folne kisline, že od leta 1983 ne upada. Zato je nemara koristno vedeti, da je z jemanjem dodatkov folne kisline treba začeti takoj po prenehanju jemanja oralnih kontracepcijskih tablet, saj oralna kontracepcija moti presnovo folne kisline, zaradi česar jo je v telesu manj, kot je potrebno.
Folna kislina ali vitamin B9 je vodotopen, kar pomeni, da predoziranje ni možno, saj se presežek, ki ga sluznica ne vsrka, tako kot pri vseh vodotopnih vitaminih, izloči iz telesa z urinom in blatom.

Galerija

Grega Žunič

prof. dr. Ksenija Geršak, dr. med. Grega Žunič

Jolanda Prelec Lainščak, nutricionistka Grega Žunič

Polona Šifrer, Merck Grega Žunič

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki