V novi tiskani Vivi

  • UR
  • petek, 04. junij 2010

Viva 199/junij

V junijski številki preberite

Strah pred staranjem

Ali ugotavljate, da zadnje čase pred ogledalom preživite več časa, ker iščete gube in sive lase? Je vaša polica v kopalnici polna krem proti gubam in vlažilnih losjonov, ki obljubljajo večno mladost? Niste edini. Žal živimo v svetu, obsedenem z mladostjo in mladostnim videzom na eni ter prežetim s strahom pred starostjo in staranjem na drugi strani. Boj proti staranju je olje na ogenj kozmetične industrije, ki nam za odstranjevanje gub, napenjanje povešene kože, odstranjevanje sivih las … ponuja čudežne napitke, kreme in pomade. Odnos družbe do staranja in starostnikov je odklonilen, misel na pozno življenjsko obdobje pa strašljiva. Je sploh kaj čudnega, da se nihče ne veseli jeseni življenja – pa čeprav je to v resnici zelo lepo življenjsko obdobje?

prof. dr. Ervin Podgoršak, profesor na Univerzi McGill v Montrealu, svetovno znani medicinski fizik

Medicinska fizika je razmeroma mlada veja fizike, ki se izjemno hitro razvija. Številne nove metode za diagnozo in zdravljenje rakavih obolenj so namreč v osnovi fizikalne; delo fizikov pa je zelo pomembno tako pri razvoju teh metod kot pri njihovi klinični uporabi. Eden od vodilnih strokovnjakov na tem področju je Slovenec, prof. dr. Ervin Podgoršak, profesor na Univerzi McGill v Montrealu, ki že več kot štirideset let živi in dela v Kanadi. Je dobitnik številnih priznanj, med drugimi tudi Coolidgeve nagrade, ki je eno od najpomembnejših priznanj v medicinski fiziki, in zlate medalje Kanadskega združenja medicinskih fizikov.


Intervju: Tadeja Jere Lazanski, doktorica znanosti s področja informacijskih sistemov

Doc. dr. Tadeja Jere Lazanski, prodekanja Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem, o sebi pravi, da je sistemka. Na življenje gleda kot na sistem, ta pogled pa vodi tudi njeno mišljenje, da je vse neločljivo povezano. Sistemsko se prepletata tudi njeno znanstveno delovanje, pri katerem preučuje teorije sistemov, in osebno življenje. Študija Evolucija zavesti pri starih Majih in sodobni miselni sistemi ji je lani prinesla pomembno priznanje za znanstveno odličnost na 9. mednarodni znanstveni konferenci CASYS '09, simpoziju Darwin 2009 – evolucija živih sistemov, družbe, zavesti in anticipativnega obnašanja. Pravi, da so Maji, ki jih je opredelila kot predhodnike znanstvenega sistemskega mišljenja, zapisali pot zavesti, ki se je njena družina in tudi ona sama zavedata že nekaj let. Pred nami je obdobje zavestnega soustvarjanja, harmonije in zavedanja o tem, da je vse neločljivo povezano.

Skrivnosti brezčasne lepote

V čem je skrivnost brezčasne lepote, je prastaro vprašanje. Dobesedno. Se pri določeni starosti starati naravno elegantno – ali pa se obrniti po pomoč k sodobnim kozmetičnim trikom, ki naj bi pomagali obrniti kazalce na uri? S staranjem se moramo prej ali slej sprijazniti vsi, toda medtem ko nekatere ženske z veseljem dopolnijo petdeset let in več, pri čemer so videti čudovite in seksi, druge staranje navdaja s smrtno grozo. Nekateri starost doživljajo kot prednost, drugi kot slabost. Ali obstaja ravnovesje? Kot bomo spoznali na primeru izbranih zrelih lepotic, zagotovo. Predstavljamo vam nekaj lepotic, ki jim je zob časa neverjetno prizanesel, ponujamo pa tudi kratek seznam skrivnosti brezčasne lepote.

Zavarovanje v primeru hude bolezni

Ste že razmišljali, da bi se zavarovali, če zbolite? Tudi to je mogoče, saj nekatere zavarovalnice izplačujejo premijo, če zbolimo za resno ogrožajoče bolezni ali potrebujemo zahtevno operacijo. Takšno zavarovanje je zato lahko dober način, da si zagotovimo socialno varnost.

Težave s suhimi usti

Slina je tekočina, ki jo vsi najraje skrivamo na varnem v ustih. Ni ravno priljubljena, čeravno je zelo pomembna in koristna. Poskusite si predstavljati, da bi prežvečili kos kruha brez pomoči sline … Ali veste, kakšen bi bil jezik, če ga ne bi ves čas močila slina? Tudi govor bi se nam zelo zatikal. Slina pa krepi tudi odpornost zob pred kariesom, pospešuje prebavo in varuje pred številnimi sistemskimi boleznimi, ki bi sicer v telo vstopile prek ust. Dobrih plati sline se zavemo šele, ko se srečamo z njenim pomanjkanjem.

Moč RASTLIN v boju proti celulitu

V poletnem času, ko začnemo razkazovati več kože, celulit postane najhujši sovražnik milijonov žensk. Shujševalne diete, ki resda koristijo splošnemu zdravju, nas žal ne odrešijo osovražene pomarančne kože. Kot bralke Vive dobro veste, te podkožne blazinice niso napolnjene z maščobo, marveč so polne vode. Maščobne celice v podkožju torej ne povzročajo celulita. Pravi vzrok je nakopičena tekočina znotraj njih in cilj vsake proticelulitne obravnave je usmerjen k odstranjevanju te tekočine, boljši prekrvavljenosti in tem večji gladkosti kože.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki