Desetletje zdravljenja revmatoloških bolezni z biološkimi zdravili

  • NP
  • petek, 28. maj 2010
(Foto: Grega Žunič)

Na novinarski konferenci sta konec maja priznana strokovnjaka s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana predstavila, kakšno je desetletje izkušenj zdravljenja revmatoloških bolezni, kot so revmatoidni artritis, psoriatični artritis, ankilozirajoči spondilitis, z biološkimi zdravili.

Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med. in prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med. sta spregovorila o uspešnosti zdravljenja do sedaj in predstavila novo možnost zdravljenja. Revmatoidni artritis je najpogostejša vnetna revmatična bolezen in je kronična sistemska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe. Povzroča bolečine, otekanje, okorelost in izgubo funkcije sklepov. Za obvladovanje bolezni, ki jo ima približno 21 milijonov ljudi po svetu (1 odstotek svetovnega prebivalstva), sta ključni zgodnja diagnoza in zdravljenje, s katerim se lajšajo bolečine v sklepih, zmanjšuje vnetje, obvladuje napredovanje strukturne okvare in izboljšuje kakovost življenja bolnikov.

Kortikosteroidi in nesteroidna protivnetna zdravila lajšajo težave zaradi bolečin, otekanja in togosti sklepov, antirevmatična zdravila blažijo znake in simptome ter strukturo okvaro sklepov in njihove okolice. Pri zdravljenju pa se lahko uporabljajo tudi novejša, biološka zdravila. Odslej je bolnikom s to boleznijo na voljo novo biološko zdravilo, ki zavira beljakovino, ki jo izdeluje imunski sistem, in ima osrednjo vlogo pri vnetju revmatoloških bolezni. Zdravilo, ki ga je razvilo farmacevtsko podjetje MSD, je registrirano za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa. Zdravilo si bolniki s pomočjo peresnika injicirajo sami. Njegova prednost je, da je injiciranje manj boleče in enostavnejše. Zdravniki pri zdravljenju revmatoidnega artritisa priporočajo tudi uravnoteženost počitka, lahkotno telesno dejavnost, kot sta plavanje in kolesarjenje, za ohranjanje mišične moči in gibljivost sklepov.

 

Galerija

Grega Žunič

Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med. Grega Žunič

Prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med. Grega Žunič

Grega Žunič

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki