Zaključek 27. Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani

  • UR
  • četrtek, 27. maj 2010

Z veliko prireditvijo za skoraj 3.000 otrok se je v dvorani Tivoli danes zaključilo že 27. vseslovensko Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki ga prireja Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva. Tudi letos so na njem sodelovale skoraj vse slovenske osnovne šole, in sicer kar 705 osnovnih šol, med njimi tudi 41 šol oziroma zavodov za otroke s posebnimi potrebami.

Na prireditvi so nagradili najboljše razrede iz vsake od 10 regij, kot zmagovalce z najbolj čistimi zobki pa so za naj razred razglasili učence OŠ Minke Namestnik – Sonje za otroke s posebnimi potrebami iz Slovenske Bistrice. Čiste otroške zobke že drugo leto nagrajuje glavni pokrovitelj Mercator.

Vsi se še spomnimo nenapovedanih obiskov v šolah, ko so s posebnimi rdečimi tabletkami preverjali čistočo naših zob, zaradi česar smo si jih vsako jutro še bolj vestno umivali. Tekmovanje za čiste zobe je bilo prvič izvedeno že v šolskem letu 1983/1984, ko je na njem sodelovalo 34 šol, sedaj pa je njihovo število že dvajsetkrat višje. Izredno uspešno tekmovanje zato dobiva veliko pohval tudi v mednarodnih krogih.

Prim. mag. Tatjana Leskošek Denišlič, ki je pred 27 leti začela tekmovanje in je še vedno njegova gonilna sila, je sklenila tudi letošnjo akcijo: »Vesela sem, da so učenci 705 slovenskih osnovnih šol zaključili to tekmovanje, bilo pa bi jih še nekaj več, če nam ne bi tega preprečila – gripa. Nekaj šol je zaradi pandemije namreč žal prepovedalo preverjanje čistoče zobkov, čeprav sem prepričana, da bi prav v takšnih okoliščinah higieni morali posvetiti še več skrbi. Posebej bi rada izpostavila tudi izjemen odziv šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, saj jih je sodelovalo kar 41 od 50, z ene od njih pa prihajajo tudi zmagovalci. Srčno upam, da bomo tudi v prihodnje vztrajali in vzdrževali čiste in zdrave zobke naših osnovnošolcev. Tako organizatorji kot tekmovalci smo zato še posebej hvaležni Mercatorjevemu Lumpiju, ki nam že drugo leto omogoča izvedbo tekmovanja in nagrajuje najboljše.«

Poleg najboljšega razreda v državi so bili razglašeni še regijski zmagovalci, ki tokrat prihajajo z naslednjih šol: OŠ Riharda Jakopiča Ljubljana, OŠ Sladki Vrh, OŠ Bratov Letonja iz Šmartnega ob Paki, OŠ Nazarje, OŠ Solkan, OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, OŠ Stražišče (podružnica Besnica), OŠ Prevole in OŠ Bogojina. Vsem so čestitali tudi ljubljanski župan Zoran Janković in direktor ZD Ljubljana mag. Rudi Dolšak ter predstavnica glavnega pokrovitelja Mercatorja.

»Ob lanskoletni prenovi linije Lumpi smo se odločili, da jo bomo usmerili v spodbujanje uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga pri otrocih. Vse življenje se namreč najbolj trdno držimo prav navad, ki jih pridobimo v otroštvu. Lumpi junaki so simpatični in navihani, zato se otroci po njih radi zgledujejo tudi pri prehrani, preživljanju prostega časa in skrbi za čiste zobke, na katero opozarjamo tudi na embalaži nekaterih Lumpi izdelkov. Pokroviteljstvo Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki se približuje svoji trideseti obletnici in je skrb za zobe približalo celim generacijam otrok, pa pomeni nadgradnjo teh naših prizadevanj,« je dejala Mojca Avšič, direktorica strateškega marketinga v Mercatorju.

Dogajanje na prireditvi so popestrili še akrobatska skupina Hip Hooper z zajčkom in maskote Lumpi junakov, zaključila jo je zabava s pevko Damjano Golavšek. Največji trgovec je poskrbel za nagrade najboljšim in z izdelkom Lumpi razveselil učence najboljših razredov z vseh 705 šol, nagrade pa so prispevali tudi Zdravstveni dom Ljubljana ter podjetji Wrigley in Pan San. Program Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani, kamor sodi tudi omenjena prireditev, že več let sofinancira v okviru javnega razpisa tudi Mestna občina Ljubljana. Poleg skupne zaključne prireditve so organizatorji pripravili tudi več regijskih prireditev, s katerimi so spodbudili vse sodelujoče otroke, da se še naprej trudijo za zdravje svojih zob.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki