Zmigajmo se za zdravje žensk

 • NP
 • četrtek, 20. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

V nedeljo, 23. maja društva bolnikov v ljubljanskem Tivoliju (pri kotalkališču) med 10. in 13. uro pripravljajo prvi športno izobraževalni dogodek (Z)MIGAJMO SE za zdravje žensk. S tem dogodkom bodo napovedali "Mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk", ki se po svetu obeležuje 28. maja. Pokroviteljstvo nad dogodkom sta sprejela predsednik države dr. Danilo Türk in njegova soproga ga. Barbara Milkič Türk, ki se bosta dogodka tudi aktivno udeležila.

Sodelujoča društva menijo, da tudi slovenske ženske v družini pogosto živijo izključno vlogo negovalk, ob tem pa pozabljajo na lastno zdravje. Z dogodkom (Z)MIGAJMO SE jih želijo vzpodbuditi, da storijo korak naprej za daljše, bolj zdravo in srečnejše življenje. Zato vse ženske pozivajo, naj svoje zdravje uvrstijo na sam vrh prioritetne lestvice. Marsikaj lahko storimo, da bi čim dalj ohranili svoje zdravje in preprečevali bolezni. Raziskave kažejo, da je zdravstveno stanje v družinah, v katerih ženske dobro skrbijo zase in za svoje zdravje, bistveno boljše kot v tistih, kjer vztrajno delajo zgolj za blagor drugih.

Na dogodku bodo sočasno potekale mnoge aktivnosti, ki se jih lahko udeležijo tako ženske kot moški, odrasli in otroci:

 • TEK in POHOD ob 10. uri
 • BREZPLAČNI PREVENTIVNI PREGLEDI med 10. in 13. uro (v preventivnem krogu na kotalkališču): alergijski kožni testi, spirometrija, EKG srca, merjenje sladkorja in tlaka, ultrazvočno merjenje kostne gostote na petnici, ugotavljanje tipa kože
 • POSVETI IN IZOBRAŽEVALNE VSEBINE na stojnicah društev (od 10. do 13. ure na kotalkališču); osteoporoza, rak materničnega vratu in okužbe s HPV, spolno in reproduktivno zdravje, bolezni srca in ožilja, zdrava prehrana, prikazali pa bomo tudi postopek oživljanja
 • ODER bo ves čas poln: Voditelj Gregor Murn z gosti, med katerimi bodo Lucienne Lončina, Irena Preda, Clea&Kim, Simon Cirkulan, PLESNA ZVEZDA, TANERGIJA  in radio Dur
 • otroški kotiček s kraljično Singulino in obisk iz ljubljanskega živalskega vrta.

Izjave ambasadork dogodka:


Irena Preda (sopranistka): Med študijem v Angliji sem opazila, kako koristni so dogodki, kjer lahko ljudje v neformalnem okolju opravijo kakšen pregled, na katerega se sicer zlepa ne bi odpravili. Tako se lahko odkrijejo bolezni, ki bi sicer še precej časa ostale neopažene. Zato z veseljem podpiram take dogodke in se jih udeležujem.

Clea (del dueta Clea&Kim): Zavedam se, kako pomembna je skrb za zdravje. Sama se dosti gibam, veliko se ukvarjam s športom, zdravo jem, sem se pa tudi cepila proti HPV, ker mislim, da je to pametna odločitev. O vsem tem se še premalo govori. Prepričana pa sem, da je tudi pozitivna življenjska naravnanost zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja.

Katarina Venturini (nekdanja profesionalna plesalka): Celo svoje življenje sem se ukvarjala s profesionalnim športom in skrbela za svoje telo. Ker so bili okrog mene vsi zdravi, se nisem zavedala zdravstvenih težav v širši okolici. Po koncu športne kariere sem na prvo mesto postavila poslovno pot. Šele takrat sem se zavedla, kako pomembno je gibanje za ohranjanje zdravja. V svoji plesni šoli vedno z veseljem opazujem stranke, ki se po plesni uri dobro počutijo in odidejo nasmejani.

Saša Einsiedler (voditeljica):  Zavedam se, kako pomembna je preventiva za ohranjanje zdravja. Odločila sem se, da tudi sama aktivno sodelujem pri ozaveščanju, zato sodelujem z društvom Kala pri dviganju zavedanja o nevarnostih okužbe s HPV. Pred kratkim sem spoznala, kako se ti lahko življenje hitro postavi na glavo in kako pomembno je, da smo takrat v dobri kondiciji. Mame si moramo vzeti tudi čas zase. Ko se zadovoljna vrnem s sprehoda, začutim, da sem taka lahko svojim otrokom še boljša mama.

 
Prijave potekajo prek spletne strani zmigajmose in klicnega centra, na brezplačni tel. številki: 0590 95 802.

Sodelujoča društva:
 • Društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu Kala
 • Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije
 • Slovenska filantropija
 • Društvo za zdravje srca in ožila

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki