Vnovič anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C

  • MJ
  • torek, 11. maj 2010
(Foto: Grega Žunič)

19. maj je svetovni dan hepatitisa oziroma bolezni jeter, ki ga povzročajo virusi hepatitisa A, B, C, (D) in E. Ob tej priložnosti bo 18. in 19. maja 2010 med 15. in 18. uro anonimno brezplačno testiranje na hepatitis B in hepatitis C. Kdor bo želel, se lahko na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC v Ljubljani, Japljeva ulica 2 testira na morebitno okužbo s hepatitisom B in C. V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo. V primeru negativnega rezultata glede okužbe s HBV pa bodo testirane osebe povabljene na preventivno cepljenje. V zadnjih dveh letih se je tovrstnih testiranj udeležilo več kot 3100 ljudi, med katerimi so odkrili 70 okuženih. Med njimi jih tretjina ni navajala nobenega znanega dejavnika tveganja za okužbo.

Medtem ko sta hepatitisa A in E danes večinoma bolezni potnikov v endemična (tropska in subtropska) področja, (hepatitis A tudi v nekaterih balkanskih in azijskih državah ter državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike), sta hepatitisa B in C resni kronični bolezni, ki lahko desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogo letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama.

Po svetu je z virusoma hepatitisa B in C okuženih vsaj 550 milijonov ljudi. Vsak tretji Zemljan je bil izpostavljen enemu od teh virusov in vsak dvanajsti Zemljan je kronično okužen. Na srečo imamo proti hepatitisoma A in B učinkovito cepivo, proti hepatitisu C pa, žal, preventivnega orožja še nimamo. Imamo pa zelo učinkovita zdravila za zdravljenje hepatitisa C, če ga le odkrijemo dovolj zgodaj. Samo v Evropskih državah hepatitis C vsako leto vzame dvakrat več življenj kot okužba s HIV/aidsom. Strokovnjaki povsod po svetu ugotavljajo, da virusni hepatitisi še vedno ostajajo dokaj prezrta in »podcenjena« bolezen.

Ljudje, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe z virusom hepatitisa C in hepatitisa B. Okužili pa so se lahko tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi, oziroma bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom. Lahko pa imajo okuženega družinskega člana oz. z okuženo osebo živijo v skupnem gospodinjstvu. Pri 20 – 30 odstotkih okuženih način okužbe ni pojasnjen.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki