Hujšanje z morsko travo

  • T.ko
  • sobota, 08. maj 2010
(Foto: Shutterstock)

Morska trava bi utegnila biti ključ za zajezitev epidemije debelosti. Skupina raziskovalcev z Univerze v Newcastlu je odkrila, da alginat, vlaknina iz rjavih morskih alg, za več kot 75 odstotkov zmanjša absorpcijo maščob – več kot večina drugih pripravkov za hujšanje. Zdaj vlaknine poskusno dodajajo kruhu, saj želijo razviti hrano, ki bi predebelim ljudem pomagala shujšati.

Klinična testiranja so usmerjena v raziskovanje učinkovitosti morskih alg kot dodatka normalni prehrani. Po mnenju vodje raziskave, dr. Iana Brownleeja, je naravne vlaknine mogoče dodajati običajnim živilom, kot so kruh, keksi in jogurt. Pri tem naj bi se približno tri četrtine maščob, ki jih vsebuje taka hrana, neprebavljenih izločilo iz telesa. Izsledki delovanja alginata, ki so ga dodali kruhu, so zelo obetavni. Znanstveniki so pri preizkušanju učinkovitosti 60 naravnih vlaknin uporabili umetno črevo in merili njihov vpliv na prebavljanje maščobe. V živilski industriji alginate že uporabljajo – v majhnih količinah jih dodajajo kot zgoščevalce in stabilizatorje.

Dr. David Haslam iz ameriškega nacionalnega foruma za debelost je izjavil, da so bili nekateri dragi izdelki s podobnimi obljubami že naprodaj kot medicinski pripomočki, vendar se je izkazalo, da so neučinkoviti. "Moč alg se zdi zanimiva, vendar jih bomo začeli priporočati le, če bo znanstvenikom uspelo ponuditi trdne dokaze, ki bodo temeljili na strogih testiranjih," je še dodal.