Na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana prvi v Sloveniji operirajo ledveno hrbtenico z minimalno invazivno metodo

  • UR
  • četrtek, 22. april 2010

Na današnji novinarski konferenci so predstavili novo metodo operacije, in sicer minimalno invazivni način stabilizacije ledvene hrbtenice, ki se je v svetu uveljavila v zadnjih petih letih. Kot prva institucija v državi smo s to operativno tehniko pričeli v letu 2009 na Ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Indikacije za operacijo so enake kot sicer velja za stabilizacijo hrbtenice, t.j. deformacije, zdrsi vretenc, nestabilnosti in huda mehanična bolečina.

Prof. dr. Vane Antolič, dr. med., predstojnik Ortopedske klinike UKCL je na novinarski konferenci poudaril, da omenjena operacija omogoča zgolj enodnevno hospitalizacijo, zaradi neobičajnega pristopa pa je »revolucionarna«. Gre za minimalni invaziven poseg, prijazen do pacienta.  

 »Pri tej novi, tako imenovani aksialni fiksaciji hrbtenice je v primerjavi s staro, odprto metodo, rez kože namesto 10 do 15 centimetrov dolg le tri centimetre, mišic pa sploh ne poškodujemo. Prav tako ne vstopamo ob živčnih strukturah, tako da ni možnosti zarastlin in drugih komplikacij po standardnih posegih na hrbtenici,« je povedal prof. dr. Rok Vengust, dr. med., specialist ortoped.

Bolniki so po aksialni fiksaciji sposobni samostojne hoje na dan posega, odpuščeni so povprečno dan do dva po posegu, po tednu dni pa že lahko prehodijo več kot kilometer, zunanje opore (steznika) po operaciji ne potrebujejo.

V svetu, kjer je tovrstna metoda operacije znana približno pet let, letno opravijo okoli 4000 posegov. Na Ortopedski kliniki v Ljubljani so do sedaj opravili 11 operacij. Vsi bolniki so, je dejal prof. dr. Rok Vengust, po operaciji zadovoljni s posegom. Za letošnje leto je planiranih sedem operacij, ob koncu leta pa bo tovrstnih operacij zagotovo okoli petnajst.
Operacija, ki v nasprotju z drugimi pristopi pomeni originalen pristop, je financirana s pomočjo vzporednega financiranja, ki ga je odobril Zdravstveni svet RS, v prihodnjem letu pa jo bomo verjetno skušali uvrstiti v redno financiranje s strani ZZZS.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki