Očistimo Slovenijo v enem dnevu: to soboto gre zares!

  • NP
  • četrtek, 15. april 2010
(Foto: Grega Žunič)

Čista Slovenija kliče

Danes je v prostorih Slovenijalesa potekala še zadnja novinarska konferenca pred vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki bo potekala to soboto, 17. aprila. Do sedaj je prostovoljcem uspelo popisati 11.394 divjih odlagališč, od tega pa jih kar 45  % vsebuje tudi okolju nevarne odpadke! V okviru akcije bomo 17. aprila čistili približno 7.000 divjih odlagališč.

Da je projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! zares postal vseslovenski, so zagotovo zaslužne lokalne organizacije, klubi in društva, ki imajo že dobro vzpostavljeno infrastrukturo, s katero so lahko podprli tako obsežen projekt. Na svojo stran so pridobili vseh 210 slovenskih občin, njihovih javnih služb ter lokalnih organizacij. Ključna pa je bila požrtvovalnost koordinatorjev na nivoju občin, ki je bila res brez primere. V projekt pa so se vključile tudi lokalne šole in vrtci, ki so najmlajše izobraževale o pravilni okoljski drži ter jih na ustvarjalen način vključile v projekt, sporočajo organizatorji akcije.

Kako bo potekala akcija v soboto?

Akcija čiščenja divjih odlagališč bo skupaj potekala pet ur. Na dan akcije se vsi prostovoljci ob 9. uri zberejo na dodeljenem zbirnem mestu, kjer bodo prejeli navodila, osnovne potrebščine in zemljevide ter bodo razporejeni v skupine. Prostovoljci bodo prejeli rokavice in vrečke za čiščenje, ki jih bodo v pretežni meri zagotovile občine oziroma komunalna podjetja. Organizatorji pa priporočajo, da vsak prostovoljec s sabo prinese še kako dodatno veliko črno ali modro vrečko ter močne rokavice. Opozarjajo tudi, da se vsi prostovoljci, ki bodo sodelovali v akciji, primerno oblečejo ter s sabo prinesejo vodo. Do nekaterih divjih odlagališč, ki so od zbirnega mesta oddaljena več kilometrov, bodo prostovoljci lahko dostopali tudi z avtom, zaželeno je seveda, da se jih več pelje v enem vozilu.

17. aprila ločujemo …

Cilj akcije je, da se ločeno zbere 60–70 % odpadkov. Zato je pomembno, da se že na samem divjem odlagališču v čim večji meri ločuje odpadke, da bo ostanek, ki se odloži na deponiji, čim manjši. Kar posledično pomeni tudi manjše stroške za občine. Zaradi lažjega ločevanja odpadkov, transporta in recikliranja se bodo manjši odpadki pobirali v barvne plastične vrečke. Nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče (salonitke), igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijski nevarni odpadki, kemikalije, bojna in eksplozivna sredstva, se v okviru akcije nikakor ne bo pobiralo niti premeščalo. Vrečke z odpadki bodo po koncu čiščenja naložene na prevozna sredstva. Če to zaradi količine logistično ne bo mogoče, se bo najprej odpeljalo ločene in večje odpadke, kot so kovine, bela tehnika ipd.


… in predelujemo

Za odvoz odpadkov z zbirnih točk za odpadke na urejena odlagališča in v reciklažne centre bodo poskrbele občinske komunalne službe, Direkcija RS za ceste in podjetja za prevzem odpadkov Dinos ter Zeos. Družba Slopak bo poskrbela za sortiranje in recikliranje odpadne embalaže in odpadnih gum. Vse ločeno zbrane odpadke se bo prepeljalo v predelavo, preostale pa bodo odložili na urejena odlagališča.

Po delu … še zabava

Društvo Ekologi brez meja po zaključku akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! pripravlja še zaključne zabave v treh slovenskih mestih – Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, ki so namenjene vsem prebivalcem Slovenije oziroma vsem prostovoljcem, ki so se udeležili akcije in podpornikom projekta. Zabave so zahvala vsem prostovoljcem in podpornikom projekta OSVED! Nastopilo bo mnogo glasbenikov, med njimi tudi Ansambel Saša Avsenika, Elvis Jackson, Jadranka Juras, Billysi, Multiball, Stroj Machine, Adanna in Tide! Pripravili pa smo program tudi za najmlajše, skratka za vse generacije! Dogodek bosta v Ljubljani povezovala Alenka Strnad in Boštjan Gorenc – Pižama, v Mariboru pa Veronika K. Žajdela in Tin Vodopivec.«

Na čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zaenkrat prijavljenih približno 120.000 prostovoljcev, prijave pa še vedno potekajo na spletni strani ocistimo.si. Na spletni strani si lahko pogledate tudi podroben program zabavnega programa.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki