40 dni brez alkohola

  • NP
  • sreda, 07. april 2010
(Foto: Shutterstock)

Zaključek letošnje preventivne akcije

Akcija 40 dni brez alkohola, ki se je začela 17. februarja, se je s 3. aprilom 2010 zaključila. Letos je potekala že peto leto in sicer ob sodelovanju petih organizacij: Slovenske Karitas, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net, Zavoda Varna pot, Katedre za družinsko medicino, Medicinske fakultete v Ljubljani in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu.
Glavni namen akcije je osveščanje javnosti, spreminjanje navad in opozarjanje na posledice prekomernega uživanja alkohola. Tudi letos so organizatorji pozivali k 40-dnevni odpovedi alkoholu v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola.
Organizatorji so z letošnjim geslom »Za več pravega veselja brez alkohola« želeli poudariti, da za pravo veselje alkohol ni potreben. Možnosti za pravo veselje je veliko: od gojenja pristnih odnosov z našimi najbližjimi, do kulture, umetnosti, športa, narave.
Zaradi velike družbene tolerance prekomerno pitje alkohola v Sloveniji vsako leto terja več kot 800 življenj. Alkohol je še vedno krivec za vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom. Predvsem pa povzroča neizmerljivo trpljenje in stiske v številnih družinah – v povprečju v vsakem četrtem gospodinjstvu.
Podrobnosti o akciji so na voljo na spletni strani www.brezalkohola.si.

 
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki