Zlata leta: kjer mladost sreča starost

Kaj naj storita dedek in babica, ko si zaželita naučiti fotografiranja, pošiljanja elektronske pošte, brskanja po spletu, ali pa želita samo prebirati zanimive in uporabne prispevke? »Obiščeta naj spletni portal www.zlataleta.com,« pravijo ustvarjalci portala iz Zavoda za medgeneracijsko povezovanje Zlata leta.

Zavod preko spletnega portala spodbuja kvalitetno in aktivno starost, starejšim pa daje možnost, da se vključijo v družbo, ki jih dandanes vse prevečkrat potiska ob rob. Portal zlataleta.com ustvarja skupina entuziastov različnih starosti, ki verjame v to, da smo po srcu vsi mladi ter da moramo stari in mladi, namesto da živimo drug mimo drugega, živeti drug z drugim.

Spletni portal in spletna skupnost zlataleta.com sta v prvi vrsti namenjena starejši populaciji, čeprav portal obiskujejo vse generacije, ki jih zanima premagovanje medgeneracijskih razlik. Zavod Zlata leta si prizadeva prikazati svetlo plat tretjega življenjskega obdobja in s tem javnosti dokazati, da so si danes vse tri generacije pravzaprav bližje kot kadarkoli prej. »Želimo si povezovanja, ne le med generacijami, temveč tudi znotraj njih,« pravijo na Zavodu.
Zlatoletniki kot medij združevanja uporabljajo predvsem internet, a hkrati dajejo poudarek tudi osebnim stikom; organizirajo druženja, izobraževanja in druge aktivnosti, ki v ljudeh vzbujajo motivacijo in krepijo njihove potenciale.
'Internet', 'e-mail', 'bloganje', 'facebook' so besede, ob katerih starejši pogosto zamahnejo z roko, češ: »Ne razumem, kaj mi bo to«. V zavodu Zlata leta starostnikom na prijazen in preprost način pokažejo, da računalniki niso nekaj, česar bi se morali bati. Čim več starejših želijo prepričati, da je prav računalnik lahko njihovo okno v svet in orodje zbliževanja med generacijami, pa tudi tema pogovora, ko na obisk pridejo vnuki. Zato obiskovalca portala zlataleta.com poleg kupa zanimivih novic pričaka tudi veliko uporabnih video lekcij o rabi interneta. Video 'Osnove brskanja po spletu' je med novopečenimi uporabniki interneta postal pravi hit. »Najbolj smo srečni, ko starostnik ugotovi, da nove tehnologije in splet sploh niso tako zahtevni, kot so si predstavljali prej. Ko babica vnuku pošlje elektronsko sporočilo ali pa ga pokliče preko skypa, ko dedek prebira novice na spletu ali pa brska za podatki o čebelarjenju,« pravi direktor zavoda Zlata leta Roman Čretnik.

Zaščitni znak portala, ki postaja osrednja vstopna točka za vse starostnike, ki uporabljajo internet, je lik babice Zlatke, ki je na spletu postala že prava zvezdnica. Obisk portala zlataleta.com od septembra 2008, ko je spletna stran prvič ugledala luč sveta, strmo raste, kar kaže na to, da starostnike internet in novi mediji močno zanimajo. »Če tudi vas, se nam pridružite na spletu,« vabijo zlatoletniki.

Poslanstvo in cilji zavoda Zlata leta
 • postati in ostati najbolj prepoznaven portal na področju medgeneracijskega sodelovanja
 • mlajšim generacijam prikazati starostnike kot enakovreden člen v celotni družbi (opozarjati na dobre prakse)
 • razbijanje mitov o nekoristnosti starejših
 • krepiti idejo solidarnosti in prostovoljstva med ljudmi
 • osveščanje o zdravem načinu življenja
 • predstavitev uporabnih tehnologij (slikovna in video navodila na spletu in na drugih medijih (tiskovina, DVD), pomoč na daljavo, osebni pristop)
 • krepiti samozavest starejših ljudi, jih motivirati, krepiti njihove potenciale
 • pomagati ohranjati starostnike aktivne čim dalj časa
 • starostnikom ponuditi čim več praktičnih nasvetov, ki jim lahko olajšajo življenje
 • starejšim na primerih pokazati, da so koristni in da jih družba potrebuje
 • osveščanje starostnikov o njihovih pravicah
 • opozarjati družbo (in politike) na probleme, ki nastanejo ob staranju prebivalstva

Linki do nekaterih člankov:
Bogdan Urbar: Generacija, kateri je F3ŽO namenjen, ima vrednote
Starejših bo vse več, bo dovolj tudi domov za ostarele? (
Kje smo izgubili kompas?
9. Festival za tretje življenjsko obdobje
Številka ljudi se približuje 7.000.000.000
Biti star postaja luksuz
Kje so tisti lepi stari časi
Intervju babice Zlatke
Ko umre partner, ki ti je pomenil vse na svetu
Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki