Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Pesimisti hujšajo hitreje

Pesimizem pomaga pri hujšanju, trdijo znanstveniki, ki so odkrili, da človekova osebnost vpliva na njegovo telesno težo. Ugotovili so, da optimisti težje vztrajajo pri dieti in da negativna čustva pozitivno vplivajo na spremembo življenjskega sloga.

V raziskavi, opravljeni na skupini ljudi, ki so bili na medicinski dieti, so preučevali njihove osebnostne lastnosti. Odkrili so, da so bili pesimisti zaradi izgube kilogramov srečnejši, to pa jih je spodbudilo, da so vztrajali pri novem načinu prehranjevanja.

Znanstveniki so opravili psihološki profil 101 predebelega udeleženca raziskave. Šest mesecev, kolikor je trajala raziskava, so se morali držati posebnega prehranjevalnega režima, hoditi na svetovanja in redno telovaditi. Obenem so izpolnjevali vprašalnike, ob pomoči katerih so znanstveniki spremljali njihovo psihološko stanje.
Odkrili so, da so osebe, ki so ob pomoči svetovanja izboljšale svojo samopodobo, hujšale hitreje. Po šestih mesecih se je optimizem povečal pri večini sodelujočih, čeprav ta pojav ni bil v tesni povezavi z izgubo kilogramov. Ugotovili so, da so najmanj shujšali ljudje, ki so bili na začetku raziskave najbolj optimistično naravnani.

Ti izsledki potrjujejo prejšnje odkritje, da negativna čustva pozitivno vplivajo na spremembo vedenja. Vzrok za to je v tem, da so takšni pacienti nezadovoljni, zaradi česar čutijo močnejšo željo po spremembi in se posledično bolj trudijo, razlagajo znanstveniki. Po njihovih besedah si morajo ljudje, ki želijo shujšati, hkrati krepiti samozavest, saj je tako dieta uspešnejša.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hujšanje , samopodoba , pesimizem , raziskava , shujševalna dieta

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.