Kmalu cepivo proti raku prostate

  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Jupiterimages)

Virus XMRV, ki pri živalih povzroča levkemijo, je povezan z rakom prostate pri človeku, kar pomeni, da ta huda bolezen v nasprotju z dosedanjim prepričanjem utegne biti virusnega izvora. To tudi pomeni, da bodo lahko nekega dne s cepivom preprečili razvoj bolezni, podobno kot se lahko ženske cepijo proti raku materničnega vratu.

Doslej je veljalo, da so glavni vzroki za rak prostate dedna nagnjenost, starost in neustrezna prehrana, vendar so najnovejše raziskave pokazale, da so moški, okuženi z "živalskim virusom", znatno bolj nagnjeni k raku prostate. Rak prostate je najpogostejša huda bolezen moških v Veliki Britaniji in je na drugem mestu, ko gre za smrtnost, takoj za rakom pljuč. Lani je za to boleznijo umrlo 35 tisoč Britancev.

Že prej je bilo znano, da virus XMRV pri miših povzroča levkemijo in kostni rak, vendar ga doslej niso našli tudi pri človeku. Ni znano, kako se moški okužijo s tem virusom, domnevajo pa, da se prenaša s spolnimi odnosi. Zdravniki poudarjajo, da bi to odkritje utegnilo pomeniti revolucijo pri zdravljenju raka prostate, kljub temu pa cepiva ne gre pričakovati prav hitro.

 
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki