Kozmetika, ki ji je potekel rok trajanja, ogroža zdravje

  • T.ko.
  • četrtek, 24. januar 2013
(Foto: Jupiterimages)

Ali veste, da je dekorativna kozmetika lahko tudi nevarna? Če ji je potekel rok trajanja, lahko resno ogrozi vaše zdravje. Komaj vsaka četrta ženska je pozorna rok uporabe šminke in drugih kozmetičnih preparatov, preostale pa izdelke uporabljajo tudi po izteku roka in jih pogosto ne motita niti čuden vonj ali spremenjena barva, je pokazala nedavna raziskava. Tako kot hrana je lahko tudi neustrezna kozmetika izjemno nevarna za zdravje.

Ženske bi vsekakor morale biti pozorne na nevarnosti, ki se morda skrivajo v njihovih kozmetičnih torbicah. Najverjetneje pozabijo, kdaj so kupile kakšen izdelek, in ga uporabljajo, ne da bi preverile rok.

V  EU velja uredba, po kateri mora biti na kozmetičnih izdelkih vidno napisan rok trajanja, ki je zdaj na večini res naveden. Precej več pozornosti bi torej morali namenjati izteku roka uporabe določenega izdelka. Žal pogosto to prezremo in se ne zavedamo, da takšno obnašanje lahko škodi zdravju. Nekatere kozmetične pripomočke, npr. maskaro, ženske uporabljajo tudi šest mesecev po izteku roka, kar je za zdravje nevarno, saj se čez čas v izdelku naselijo številne bakterije.


 

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki