S folati nad visok krvni tlak

  • T.ko
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Diana Anđelič)

Zelena listnata zelenjava in stročnice

Še pred nekaj leti bi zvenelo kot neutemeljen vegetarijanski postulat, toda zdaj je tudi znanstveno dokazano, da imajo zelena listnata zelenjava in stročnice pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju visokega krvnega tlaka, pa tudi pri neobčutljivosti na inzulin.
Omenjena živila so bogata s folati, ki so jih testne osebe uživale v odmerku 15 mg na dan. Izkazalo se je, da so vsakodnevni visoki odmerki folne kisline uspešno nižajo sistolični in diastolični krvni tlak, in sicer za povprečno 5 mmHg. Ta učinek pripisujejo predvsem zmanjšanju koncentracije homocisteina v krvi. Homocistein je aminokislina, ki ji v zadnjem času pripisujejo vse večjo vlogo pri nastanku povišanega krvnega tlaka, ateroskleroze in srčno-žilnih bolezni nasploh. Študija je pokazala, da uživanje folatov za več kot 25 odstotkov zmanjša koncentracijo homocisteina v krvi, s čimer prispeva k preprečevanju srčno-žilnih bolezni, piše European Journal of Clinical Nutrition.

 
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki