Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Psi so bolj podobni ljudem kot šimpanzi

Človek in pes

Šimpanzi si lahko z nami delijo več genov kot psi, a psi z ljudmi živijo že tako dolgo, da danes predstavljajo nov model za razumevanje človeškega vedenja, poroča revija Advances in the Study of Behavior. Sodelovanje, navezanost na ljudi, razumevanje neverbalne in verbalne človeške komunikacije ter sposobnost posnemanja so le nekatere značilnosti, ki jih psi delijo z ljudmi.

Čeprav ni dejanskih dokazov, ki bi govorili o tem, da je evolucija ljudi in psov povezana, seznam skupnih lastnosti oz. obnašanj, ki so se razvijali v 20.000 letih, lahko govori, da so ravno enaki pogoji življenja prispevali k podobnostim. Topal s svojimi raziskovalci z madžarskega inštituta za psihologijo pravijo, da bi psi morali namesto šimpanzov sodelovati v primerjalnih raziskavah o edinstvenosti ljudi.

Psi so v mnogih pogledih kot otroci, preden spregovorijo, prav tako so mnogi odnosi med ljudmi in psi podobni odnosom med starši in otroci. V nedavni študiji so ugotovili, da se psi odzivajo na ukaze, podobno kot 16-mesečni otroci. Prav tako psi kažejo vsa tri primarna družbena vedenja, ki so jih v evoluciji razvili ljudje. 

Prvo vedenje organizacija v skupine, v kateri so člani lojalni eden drugemu in med seboj izkazujejo nizko raven agresije. Druga je sinhronizacija – člani skupine delujejo po pravilih in prevzemajo enaka čustva, ki pomaga jačati enotnost skupine. Kot primer navajajo, kadar skupini pristopi nepoznana oseba, bo pes prevzel po drugih pripadnikih skupine enak odnos do te osebe. In tretje vedenje je ustvarjalna aktivnost, po kateri posamezniki v skupini sodelujejo in komunicirajo med seboj, da dosegajo cilje. Tudi psi lahko ločijo med racionalno in neracionalno komunikacijo. Znanstveniki zato verjamejo, da psi predstavljajo dober model za razumevanje človeškega družbenega vedenja.   

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

vedenje , komunikacija , človek , evolucija , raziskava , družba , pes , šimpanz , živali

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

1. 11. 2011 08:17:43
Pa še vedno pravim,da jim pustite naj ostanejo psi. Samo priskrbite jim dobre pogoje naj lepo živijo.