Za otroka je pogovor koristnejši od branja

  • NP
  • sreda, 28. april 2010
(Foto: Dreamstime)

Zdrav razvoj otroka

Čeprav je dolgo veljalo, da branje bogati besedni zaklad, se je pokazalo, da se je z otrokom bolje pogovarjati, četudi ne pozna še nobene besede.

Branje zgodb pred spanjem je namreč manj učinkovito. Če hočete, da bo vaš otrok hitro in karseda dobro obvladal jezik, se z njim pogovarjajte. Zadnja raziskava je pokazala, da vključevanje otrok v pogovor veliko koristnejše za razvoj govornih sposobnosti kot branje zgodb – in sicer kar za šestkrat.

Čeprav otrok ne pozna še nobene besede, se bo kljub temu odzival in sodeloval v pogovoru na način, ki ga trenutno obvlada, to pa mu bo v pomoč pri razvoju jezikovnih veščin. Raziskava navaja, da je branje zgodb pravzaprav monolog odraslih, ki slabo vpliva na razvoj govora pri otroku.

Podoben učinek ima gledanje televizije. Starši že dolgo redno berejo otrokom, najpogosteje zato, da jim pomagajo zaspati, a tudi zato, da krepijo vzajemno bližino.

Tudi zdravniki so bili enakega mnenja, zdaj pa se je pokazalo, da je pogovor veliko boljši. Med raziskavo so spremljali 275 družin z otroki, starimi do štiri leta. Potem ko so opazovali starševsko komunikacijo z otroci, so strokovnjaki testirali otroke, da bi ugotovili njihove govorne sposobnosti.

Pokazalo se je, da imajo otroci, s katerimi so se starši pogovarjali, znatno bogatejši besedni zaklad od otrok, ki so jim brali zgodbe.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki