Urin odkriva kakovost prehrane

  • T.ko
  • četrtek, 22. april 2010
(Foto: Diana Anđelić)

S prehrano do boljšega urina

Približno dvesto pacientov z ledvičnimi kamni je vodilo dnevnik prehrane, ob tem pa so jim merili krvni tlak in koncentracijo kalija v urinu. Pokazalo se je, da imajo tisti, ki so jedli več sadja, zelenjave, celovitih žitaric in nemastnih mlečnih izdelkov, v urinu višjo koncentracijo kalija.

Pri drugih, ki so jedli več rdečega mesa in pili veliko sladkanih sokov, pa je bila koncentracija kalija nižja. Ljudje z več kalija v urinu so imeli tudi nižji indeks telesne mase in nižji krvni tlak.

Avtorji študije so navdušeni nad tem zelo preprostim načinom ocene kakovosti prehrane, čeprav merjenje kalija v urinu, ki ga zbirajo 24 ur, ni preprosto. V raziskavah, ki bodo sledile, načrtujejo preverjanje učinkovitosti testa tudi pri drugih pacientih ter si obetajo rešitev, s katero bi poenostavili 24-urno zbiranje urina in obenem ohranili natančnost rezultatov.  

 
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki