Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Urin odkriva kakovost prehrane

S prehrano do boljšega urina

Približno dvesto pacientov z ledvičnimi kamni je vodilo dnevnik prehrane, ob tem pa so jim merili krvni tlak in koncentracijo kalija v urinu. Pokazalo se je, da imajo tisti, ki so jedli več sadja, zelenjave, celovitih žitaric in nemastnih mlečnih izdelkov, v urinu višjo koncentracijo kalija.

Pri drugih, ki so jedli več rdečega mesa in pili veliko sladkanih sokov, pa je bila koncentracija kalija nižja. Ljudje z več kalija v urinu so imeli tudi nižji indeks telesne mase in nižji krvni tlak.

Avtorji študije so navdušeni nad tem zelo preprostim načinom ocene kakovosti prehrane, čeprav merjenje kalija v urinu, ki ga zbirajo 24 ur, ni preprosto. V raziskavah, ki bodo sledile, načrtujejo preverjanje učinkovitosti testa tudi pri drugih pacientih ter si obetajo rešitev, s katero bi poenostavili 24-urno zbiranje urina in obenem ohranili natančnost rezultatov.  
 

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

prehrana , ledvice , kalij , urin , kakovost prehrane , ledvični kamni

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.