Urin odkriva kakovost prehrane

  • T.ko
  • četrtek, 22. april 2010
(Foto: Diana Anđelić)

S prehrano do boljšega urina

Približno dvesto pacientov z ledvičnimi kamni je vodilo dnevnik prehrane, ob tem pa so jim merili krvni tlak in koncentracijo kalija v urinu. Pokazalo se je, da imajo tisti, ki so jedli več sadja, zelenjave, celovitih žitaric in nemastnih mlečnih izdelkov, v urinu višjo koncentracijo kalija.

Pri drugih, ki so jedli več rdečega mesa in pili veliko sladkanih sokov, pa je bila koncentracija kalija nižja. Ljudje z več kalija v urinu so imeli tudi nižji indeks telesne mase in nižji krvni tlak.

Avtorji študije so navdušeni nad tem zelo preprostim načinom ocene kakovosti prehrane, čeprav merjenje kalija v urinu, ki ga zbirajo 24 ur, ni preprosto. V raziskavah, ki bodo sledile, načrtujejo preverjanje učinkovitosti testa tudi pri drugih pacientih ter si obetajo rešitev, s katero bi poenostavili 24-urno zbiranje urina in obenem ohranili natančnost rezultatov.  

 
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki