Približno dvesto pacientov z ledvičnimi kamni je vodilo dnevnik prehrane, ob tem pa so jim merili krvni tlak in koncentracijo kalija v urinu. Pokazalo se je, da imajo tisti, ki so jedli več sadja, zelenjave, celovitih žitaric in nemastnih mlečnih izdelkov, v urinu višjo koncentracijo kalija.
Pri drugih, ki so jedli več rdečega mesa in pili veliko sladkanih sokov, pa je bila koncentracija kalija nižja. Ljudje z več kalija v urinu so imeli tudi nižji indeks telesne mase in nižji krvni tlak.
Avtorji študije so navdušeni nad tem zelo preprostim načinom ocene kakovosti prehrane, čeprav merjenje kalija v urinu, ki ga zbirajo 24 ur, ni preprosto. V raziskavah, ki bodo sledile, načrtujejo preverjanje učinkovitosti testa tudi pri drugih pacientih ter si obetajo rešitev, s katero bi poenostavili 24-urno zbiranje urina in obenem ohranili natančnost rezultatov.prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine
Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije
Iris Selan dr. vet. med.