Prehrana, bogata z agrumi, zeleno listnato zelenjavo in ribjim oljem, zmanjšuje tveganje za razvoj senilne makularne degeneracije, vodilnega vzroka za izgubo vida pri starejših ljudeh. Gre za postopno poškodbo makule, strukture v mrežnici, ki omogoča
videnje drobnih detajlov, najpogosteje pa se pojavlja pri ljudeh,
starejših od 65 let. Že prejšnje raziskave so pokazale, da
antioksidanti, kot so lutein, vitamin C in vitamin E, lahko ščitijo
pred razvojem senilne makularne degeneracije.
Novi rezultati, objavljeni v znanstveni reviji Ophthalmology, so
utemeljeni na analizi prehrane 4000 starejših oseb. Pokazalo se je, da
prehrana z visokim deležem rib, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami,
in nizkim glikemičnim indeksom, zmanjšuje možnost za razvoj senilne
makularne degeneracije.
Pozitiven vpliv hrane z nizkim glikemičnim indeksom, znane po
počasnejšem in postopnem zviševanju sladkorja v krvi, temelji na
manjšem tveganju za poškodbe makule, do katerih prihaja zaradi
oksidacijskega stresa, ki ga povzroča kombinacija previsoke ravni
sladkorja v krvi ter molekul maščob in beljakovin.
dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka
Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.
Zarja Đotišini indijska astrologija