Vpliv hrane na vid

  • T.ko
  • ponedeljek, 17. december 2012
(Foto: Diana Anđelič)

Prehrana, bogata z agrumi, zeleno listnato zelenjavo in ribjim oljem, zmanjšuje tveganje za razvoj senilne makularne degeneracije, vodilnega vzroka za izgubo vida pri starejših ljudeh. Gre za postopno poškodbo makule, strukture v mrežnici, ki omogoča videnje drobnih detajlov, najpogosteje pa se pojavlja pri ljudeh, starejših od 65 let. Že prejšnje raziskave so pokazale, da antioksidanti, kot so lutein, vitamin C in vitamin E, lahko ščitijo pred razvojem senilne makularne degeneracije.

Novi rezultati, objavljeni v znanstveni reviji Ophthalmology, so utemeljeni na analizi prehrane 4000 starejših oseb. Pokazalo se je, da prehrana z visokim deležem rib, bogatih z omega 3 maščobnimi kislinami, in nizkim glikemičnim indeksom, zmanjšuje možnost za razvoj senilne makularne degeneracije. Pozitiven vpliv hrane z nizkim glikemičnim indeksom, znane po počasnejšem in postopnem zviševanju sladkorja v krvi, temelji na manjšem tveganju za poškodbe makule, do katerih prihaja zaradi oksidacijskega stresa, ki ga povzroča kombinacija previsoke ravni sladkorja v krvi ter molekul maščob in beljakovin.

  
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki