Zakaj ljudje ne opazimo okoljskih sprememb?

  • četrtek, 23. september 2010
(Foto: Jupiterimages)

Dejanske spremembe!

Znanstveniki so zaznali sindrom spremenljivih temeljev, kar ni simptom preveč zaužitega alkohola, temveč teorija, po kateri ljudje okolje zaznavamo na podlagi tega, kar vidimo z očmi danes, ne upoštevamo pa stanja v preteklosti.

Teorijo, predstavljeno v reviji Ecologist, so testirali v majhni angleški vasici Cherry Burton v Yorkshiru.

Vaščane so vpraševali, katere ptice so bile, po njihovem prepričanju, najpogostejše v letu 2006. Rezultat je pokazal, da so le starejši ljudje pravilno prepoznali najpogostejše ptice izpred 20 let, stari in mladi prebivalci pa so prav tako pravilno identificirali trenutno najpogostejše živeče vrste. Ljudje, ki so trdili, da ni sprememb v ptičji populaciji (čeprav se dejansko njihovo število zmanjšuje), so bolj prepoznali tiste vrste, ki živijo danes, ne pa tistih iz preteklosti.

Raziskovalci zato verjamejo, da se znanje o divjih živalih ne prenaša s starejših na mlajše, kar pomeni, da je trenutno stanje glavno merilo oz. norma, zato pa so ljudje bolj sprejemljivi do propadanja okolja.

 


 

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki