Zakaj ljudje ne opazimo okoljskih sprememb?

  • četrtek, 23. september 2010
(Foto: Jupiterimages)

Dejanske spremembe!

Znanstveniki so zaznali sindrom spremenljivih temeljev, kar ni simptom preveč zaužitega alkohola, temveč teorija, po kateri ljudje okolje zaznavamo na podlagi tega, kar vidimo z očmi danes, ne upoštevamo pa stanja v preteklosti.

Teorijo, predstavljeno v reviji Ecologist, so testirali v majhni angleški vasici Cherry Burton v Yorkshiru.

Vaščane so vpraševali, katere ptice so bile, po njihovem prepričanju, najpogostejše v letu 2006. Rezultat je pokazal, da so le starejši ljudje pravilno prepoznali najpogostejše ptice izpred 20 let, stari in mladi prebivalci pa so prav tako pravilno identificirali trenutno najpogostejše živeče vrste. Ljudje, ki so trdili, da ni sprememb v ptičji populaciji (čeprav se dejansko njihovo število zmanjšuje), so bolj prepoznali tiste vrste, ki živijo danes, ne pa tistih iz preteklosti.

Raziskovalci zato verjamejo, da se znanje o divjih živalih ne prenaša s starejših na mlajše, kar pomeni, da je trenutno stanje glavno merilo oz. norma, zato pa so ljudje bolj sprejemljivi do propadanja okolja.

 


 

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki