Rak materničnega vratu nevaren tudi po 50. letu

  • T.ko
  • sreda, 07. april 2010
(Foto: Jupiterimages)

Tveganje ostaja enako

Nova nizozemska raziskava navaja, da je tveganje za nastanek invazivnega raka materničnega vratu pri ženskah po 50. letu starosti enako visoko kot pri mladih ženskah, tudi če so imele starejše večje število PAP-testov z normalnimi rezultati. Zato priporočajo rutinsko presejanje tudi po 50. letu življenja. Pojavnost predinvazivnih lezij materničnega vratu je nekoliko nižja pri starejših ženskah, pri katerih so bili izidi zgodnjih PAP-testov dobri. V omenjeni raziskavi znanstvenikov niso zanimali pred-stadiji in neoplazije, pač pa pojavnost invazivnega raka materničnega vratu, ki omogoča natančnejšo oceno potrebnosti nadaljnjega rednega preverjanja PAP-testov po 50. letu življenja, tudi če so bili rezultati prejšnjih testov normalni. Analiza je bila narejena na osnovi podatkov nizozemskega histopatološkega in citopatološkega registra; ta je zajel več kot 218.000 žensk, starih od 45 do 54 let, ter 445.000 žensk, starih od 30 do 44 let, ki so imele normalen izvid PAP testa vsaj trikrat zapored.

V desetih letih spremljanja razlika v kumulativni pojavnosti raka materničnega vratu med dvema starostnima skupinama nikoli ni dosegla statistično pomembne vrednosti. Skupno so odkrili 42 primerov raka materničnega vratu v skupini starejših žensk ter 105 primerov v skupini mlajših žensk.

Tveganje za raka materničnega vratu je povezano z možnostjo prenosa okužbe s humanim papiloma virusom tudi zunaj tiste starosti, na katero so se znanstveniki najbolj usmerili. Kljub temu avtorji poudarjajo, da rezultatov študije ni mogoče brez omejitev prenesti na skupino starejših žensk.


 

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki