Mastne ribe varujejo srce

  • T.ko
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Tedenski obrok proti boleznim srca

Švedski znanstveniki so ugotovili, da tedenski obrok iz mastnih rib ščiti moške v srednjih in zrelih letih pred boleznimi srca, medtem ko uživanje rib večkrat na teden ni pokazalo pozitivnega učinka. Nasprotno: v tem primeru se je tveganje za bolezni srca popolnoma izenačilo s tveganjem pri osebah, ki mastnih rib sploh ne jedo. Izraz »mastna« riba se nanaša na veliko količino omega 3 maščobnih kislin pri lososu, slaniku, sardini, tuni in skuši. Te ribe vsebujejo tudi vitamin D, ki je prav tako pomemben dejavnik v boju proti boleznim srca. Mastne ribe imajo 20- do 30-krat več omega 3 maščobnih kislin od nemastnih. Kljub rezultatom avtorji študije priporočajo uživanje rib, če je le mogoče mastnih, dvakrat tedensko.