Kje živijo najdlje?

  • T.ko
  • četrtek, 13. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

Najdaljše življenje je na Japonskem in v San Marinu

Deklica, rojena na Japonskem, bo verjetno doživela svoj 86. rojstni dan, kar je najdaljša pričakovana življenjska doba na svetu. Moški najdlje živijo v državici San Marino, kjer novorojeni deček lahko dočaka 81 let.

Po najnovejših podatkih letnega statističnega poročila Svetovne zdravstvene organizacije ima najkrajšo pričakovano življenjsko dobo za moške zahodnoafriška država Siera Leone, in sicer 39 let, v Afganistanu pa kratko živita oba spola, 41 in 42 let. WHO navaja, da so nekatere države, posebej afriške, po letu 1990 dosegle velik napredek v porastu pričakovane življenjske dobe, delno zaradi konca vojn in delno zaradi boljše zdravstvene oskrbe.

V Eritreji se je tako pričakovana življenjska doba za moške povečala s 33 na 61 let, ter s 53 na 65 let za ženske. Angola, Bangladeš, Maldivi, Niger in Vzhodni Timor so pričakovano življenjsko dobo za oba spola povečali za deset let. Toda v nekaterih drugih državah je v istem obdobju prišlo do hudega padca. Pričakovana življenjska doba v Zimbabveju je v povprečju padla za 19 let za oba spola in je zdaj 44 let. V Lesotu padec znaša 16 let, v JAR pa 12 let, kar pomeni, da tamkajšnji moški zdaj v povprečju živijo 47 let. V vseh navedenih državah pustoši okužba z virusom HIV.

V ZDA je pričakovana življenjska doba za moške zrasla z 72 na 76 let, za ženske pa z 79 na 81 let. V Rusiji moški živijo 60 let, kar je štiri leta manj kot v Sovjetski zvezi.


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki