Hujšanje s hrano, ki blokira estrogen

  • T.ko
  • petek, 19. julij 2013
(Foto: Diana Anđelić)

Dokazano je, da je estrogen večkrat krivec za debelost po štiridesetem letu. Ženske se po štiridesetem pogosto borijo z odvečnimi kilogrami in se jih želijo rešiti na vse možne načine brez uspeha.

Zakaj se redimo? Odgovor je zelo enostaven – hormonske spremembe v telesu. Ko ženska začne dobivati redno menstruacijo pa vse do tridesetega leta, je raven estrogena in progesterona uravnotežena, kasneje pa se začno spremembe. Pri ženskah začne raven progesterona upadati in se poviša raven estrogena v telesu, ki privlači maščobe in povzroča nastanek maščobnih blazinic. 

Da pa bi celoten proces nekoliko upočasnili, lahko blokiramo estrogen z uživanjem naslednje hrane: ananas, beli riž, borovnice, maline, brokoli, limone, pomaranče, melone, hruške, čebula, proso, fige in drugo. S tovrstno hrano si lahko pomagamo, vendar povečanje ravni estrogena, ne moremo ustaviti.


 

 

 

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki