S prehrano nad raka jajčnikov

  • T.ko
  • sobota, 11. september 2010
(Foto: Jupiterimages)

Antioksidanti

Pri ženskah, ki jedo večje količine hrane rastlinskega izvora z visokim deležem antioksidanta apigenina, je tveganje za razvoj raka jajčnikov manjše. Apigenin spada med flavonide, vsebujejo pa ga na primer zelena, peteršilj, rdeče vino in paradižnikova omaka.  Znanstveniki s Harvarda so preučili podatke 1.140 žensk z rakom jajčnikov, starejših od 51 let, in 1.183 zdravih žensk iste starosti.

Ob prehrani na možnost za razvoj raka jajčnikov lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so starost, jemanje oralne kontracepcije, porodi, dojenje in telesna dejavnost, dodajajo znanstveniki.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki