Davek sedeči družbi - debelost

  • T.ko
  • sreda, 01. september 2010
(Foto: Shutterstock)

Sedeče, predvsem pisarniško delo je povezano s hitrim širjenjem debelosti, toda večina delodajalcev in zaposlenih se ne zmeni za tveganje, ki ga prinaša celodnevno sedenje na delovnem mestu, opozarjajo znanstveniki.

Ker je delovno mesto postalo naš drugi dom, je tradicionalno prehrano zamenjala hitra hrana, bogata z nasičenimi maščobami.

"Osnovni vzrok debelosti je povezan z delovnim mestom, pa tudi z nezadostnim zavedanjem delodajalcev in zaposlenih, za kako resno stvar gre. Dejavniki, ki prispevajo k debelosti, so stres, predolg delovni čas in sedeče delo. Velik delež Evropejcev se v službi sploh ne razgibava. K dejavnikom, ki prispevajo k debelosti, spada tudi pomanjkanje prostorov za prehranjevanje in dostopnih dvoran za razgibavanje.

Raziskovalci trdijo, da bi morali delodajalci uvesti spremembe: zaposlene bi morali spodbujati h gibanju in jim omogočiti premore, v katerih bi si oddahnili od rutine. "Zabava" je najpomembnejša beseda, ko gre za spodbujanje zdravja na delovnem mestu, pravi Finn Berggren, predsednik Gerley P.E. and Sporst Academy na Danskem.