Znano je, da številne vrste sadja in zelenjave vsebujejo raznoliko paleto pesticidov, zaradi česar je bolje, če se odločamo za ekološko vzgojeno sadje in zelenjavo. Toda nekatere vrste vsebujejo znatno manj pesticidov.
V skupino dvanajstih najvarnejših živil iz konvencionalne pridelave
spadajo brokoli, jajčevec, zelje, banane, kivi, šparglji, grah, mango,
ananas, sladka koruza, avokado in čebula.
Na drugi strani je dvanajst živil, ki vsebujejo velike količine
pesticidov, in sicer breskve, jabolka, paprika, zelena, nektarine,
jagode, češnje, zelena solata, grozdje, hruške, špinača in krompir.
Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.
izr. prof. dr. Nevenka Podgornik psihoterapevtka
dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist