Vroč čaj kriv za raka

  • T.ko
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Znanstveniki z Univerze v Teheranu so povezali pitje vročega črnega čaja z nastankom raka požiralnika. V študiji, objavljeni v The British Medical Journalu, navajajo, da pitje čaja postane tvegano pri temperaturi 70 ºC. Še nedavno je veljalo, da so cigarete in alkohol vodilni dejavniki tveganja za nastanek raka požiralnika, vendar je bilo nejasno, zakaj v nekaterih delih sveta, denimo v iranski pokrajini Golestan, oboleva vse več ljudi, ki ne pijejo in ne kadijo. Do spoznanja so prišli s preučevanjem navad 300 posameznikov, obolelih za rakom požiralnika, ki so jih potem primerjali z navadami 570 zdravih ljudi. Skoraj vsi oboleli so navajali, da pogosto pijejo vroč črni čaj, in sicer po več kot liter na dan. V primerjavi z mlačnim čajem (65 ºC in manj) je pitje vročega čaja (od 65 ºC do 69 ºC) povezano z dvakrat večjim tveganjem za razvoj te bolezni, pitje vrelega čaja (nad 70 ºC) pa verjetnost za razvoj bolezni poveča celo za osemkrat. Čeprav to še ni dokončno potrjeno, so znanstveniki prepričani, da vroča tekočina poškoduje občutljive stene požiralnika, zaradi česar so dovzetnejše za rakave bolezni. Kot dejavnik tveganja omenjajo tudi hitrost pitja, saj se je pri osebah, ki skodelico čaja popijejo v manj kot dveh minutah, tveganje povečalo za petkrat bolj kot pri tistih, ki jo pijejo štiri ali pet minut. Skupna količina popitega čaja se ni izkazala za dejavnik tveganja.

    
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki