Možgani pustolovca delajo drugače

  • T.ko
  • petek, 20. maj 2011
(Foto: Shutterstock)

Iskanje vznemirjenja

Možgani ljudi, ki iščejo izzive, bi utegnili biti drugače omreženi od možganov drugih ljudi. Raziskovalci so opravili študijo in ugotovili, da so možganska območja, ki vplivajo na zasvojenost in odvisniško obnašanje, povezana tudi s tveganjem.

Vznemirjenje, ki spodbuja ljudi, da skačejo s padalom, plezajo po strmih gorah in se ukvarjajo z drugimi tveganimi dejavnostmi, utegne izhajati iz središč v možganih, ki so povezana tudi z odvisniškim obnašanjem.


Prostovoljcem so med opazovanjem različnih fotografij opravili preiskavo možganov z magnetno resonanco: fotografije so bile bodisi dolgočasne (krave, hrana …) bodisi čustveno vznemirljive (erotični prizori, fotografije nasilja …). Prostovoljcem, ki so iskali intenzivno doživljanje, so med gledanjem čustvenih in vznemirljivih fotografij izmerili visoko aktivnost v možganskem predelu, imenovanem inzula. Že predhodne študije so razkrile, da je ta del možganov aktiven med odvisniškim obnašanjem (poželenje po cigaretah). Pri prostovoljcih, ki jih ne priteguje intenzivno doživljanje, se je med opazovanjem čustvenih in vznemirljivih fotografij povečala aktivnost v korteksu, čelnem delu možganov, ki nadzira čustva.

Izidi študije, ki so bili objavljeni v reviji Psychological Science, bi pomagali pri ugotavljanju povezave med iskanjem vznemirjenja in negativnimi oblikami vedenja, kot sta zloraba opiatov in asocialno obnašanje. Posamezniki, ki hlepijo po vznemirjenju bi utegnili imeti tudi slabše možnosti, da bodo zavrli ali se ustrezno odzvali na tovrstno aktivacijo, sklepajo raziskovalci.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki