Ste za boljši odnos s svojim osebnim zdravnikom?

  • NP
  • nedelja, 04. december 2011
(Foto: Shutterstock)

K zdravniku pripravljeni

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z odnosom med bolnikom in zdravnikom, pravijo, da lahko k boljšemu odnosu prispevamo tudi bolniki. Priporočajo nam, naj k zdravniku pridemo pripravljeni, pri čemer moramo upoštevati čas, ki ga nam lahko nameni zdravnik, in svoja pričakovanja.

Sestavite seznam pomembnih stvari, o katerih se želite pogovoriti, potem pa z njega izberite največ tri najpomembnejše teme. S seboj prinesite seznam vseh zdravil, ki jih jemljete (tudi zdravil, ki niso na recept, dodatkov k prehrani …). Tisto, kar vas najbolj skrbi, povejte na začetku obiska in ne proti koncu, ko se že odpravljate iz ordinacije. Zdravniku vse povejte po pravici, tudi to, da denimo niste redno jemali zdravil, saj bi vam sicer utegnil po nepotrebnem predpisati drugo zdravilo. Zdravnika lahko vprašate, ali bi bilo določeno zdravilo primerno za vaše zdravljenje, vendar ne zahtevajte, da vam ga tudi predpiše.

Zavedati se morate, da ima zdravnik več znanja od vas, in naj bi vedel, kakšno zdravljenje je za vas najprimernejše. Če ne razumete, kaj vam zdravnik govori ali se vam odgovor na vaše vprašanje ne zdi dovolj jasen, naj vam ne bo nerodno prositi, da vam razloži še enkrat. Če se z zdravnikom nikakor ne ujamete, si raje izberite drugega. Tudi v vsakdanjem življenju se nekateri ljudje razumejo bolj kot drugi.